21 Ağustos, 2006

dostluga ve aska...


Once Navid’le tanistim bir kahvalti masasinda. Quito’nun 2 saat guneyindeki baska bir sehire gidecekmis o gun. ‘Gelsene’ dedi. Ozgur kizim ya, tabii ki gidecegim. Her gun yeni on kisiyle tanistigim yok. Koseyi donmemistik ki, bizim gibi gariban bir solo daha bulduk: Steve. Ucledik boylece. En tingir mingirindan bir otobus ile dustuk yollara.

Biraz dag havasi (Cotapaxi), Pazar olmasi nedeniyle terkedilen Latacunga sokaklarinda tembel adimlar ve oturulan bir restaurant’ta saatlerce muhabbet. Navid ve Steve boylece oldular benim yeni kankalar. Iki gunun icinde insan ne kadar kaynasabilir? Yanit: Oldukca.

Navid: Iran asilli Alman, 35 yasinda, ortopedik cerrah, Koln’de yasiyor. Surekli guldurdugum icin oldugu gibi cikamadi resimlerde. Ana dili Almanca olsa da, geldigi topraklarin derinligini tasiyor gozlerinde. Yurdumun insani nasil guzel bakar hani. Oyle bakiyor iste. Uc aylik turunu tamamladi, Brezilya uzerinden Almanya’ya donuyor. Ayrildi aramizdan.

Steve: Kanadali, 32 yasinda, Vancouver’da yasiyor. Ailenin kara koyunu, acayip eglenceli ve en azindan birkac hafta icin benim yol arkadasim. Onu cesur kanatlarimin altina aldim. Once biraz Ekvator´u turlayacagiz, ardindan Kolombiya’ya gidecegiz otobusle. Karsiliginda o da bavuluma yardim ediyor. Demokrasilerde care tukenmez yani:)

Hepinizin yakindan bildigi, tatli tatli sorgulama yetenegim sayesinde Navid’te gitmeden baklalari doktu. Buyrunuz Navid’in ask hikayesi.

Bundan 15 yil once, Navid 20 yasinda citir bir genctir. Ailesinin cogu uyesi, dunyanin cesitli ulkelerinde yasamakta, arada da toplasmaktadir. Yine boyle bir reunion icin NY’a gittiginde, kuzeni ile dolasirken bir kiz gorur ve carpilir. Bu kizin 2. kusaktan kuzenleri Nadia oldugu ortaya cikar gunun sonundaki aile bulusmasinda. Navid Almanya’da, Nadia Amerika’da yasamaktadir. Navid’in hic sansi yoktur, yine de unutmaz hic Nadia’yi. Platonik bir sekilde uzaktan havadisleri ogrenmeye calisir. Yillar sonra olmayacak sey olur ve Nadia Koln’e tayin edilir. Navid iyice havaya girer, bunu da buyulu askinda yeni bir isaret olarak kabul eder. Kuzen-arkadas duzleminde giderek yakinlasirlar. Bu arada kizimiz nisanlanir, ayrilir vs. Aradan yillar gecmistir. Navid hala Nadia’ya asiktir. Ancak bin kere hislerini acmaya calissa da, beceremez.

Almanya’daki gorevi tamamlandigi icin 15 Eylul’de Nadia yeniden ABD’ye donuyor. Bu tarihten once Navid kizi kafaladi, kafaladi. Yoksa son sansi da kaciriyor. Biz bin gazla ugurladik bakalim. Konusmayi basarsa da, ben mutlu bir son beklemiyorum ya, belli mi olur. Yeryuzunde hala masal tadinda asklar var demek. Eski Turk filmlerindeki gibi. Benim sevdigim model.

Bu hikayeyi bos yere anlatmadim tabii ki. Size bir gorev dusuyor. Yengemiz Nadia, ABD gocu oncesi annesiyle bir Istanbul seyahati yapacakmis. Hani olur ya birinize denk gelir, Nadia adinda bir kadinla tanisiverirsiniz filan, Navid’in yapamadigi yapmak size dusuyor. Hemen bir kafa kol, bitirin su isi.

Turk halki, el ele verip sevenleri kavusturmali dedim! :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sen tut yok hayatimin aski yok su yok bu diye bidi bidi et, sonra da kiz Almanya'dayken uc aydir Ekvadorlarda turla. Yok abla, son gordugumuzde boylesi kel ve fodul arkadaslara kiz vermiyorlardi. Verseler de kiz vermiyordu. O is yas.

Memleketteki arkadaslar siz de ugrasmayin. Olmaz o is.

-Guccugali

OzlemPansiyon dedi ki...

Oguz´cum gelme ustume. Ara verdim diyelim o islere:)