29 Ağustos, 2006

gidiyorum gunduz gece


Inis cikis yasiyorum bugun. Oz ve Lem yine cekisme halinde. Bolunmus kisiligimin 2 ayri noktasi. Oz galipken yukardayim, Lem galipken kirilgan. Kolombiya havasi suclu. Her sey uclarda burada. Bir ani bir anina uymuyor yasattiklarinin. Bu yuzden sevdim bu ulkeyi. Benim gibi hem eglenceli, hem tehlikeli.

Dun yine daglarda uzun bir yolculuk yaptim (Popayan'dan San Agustin'e gectim otobusle). Daha guzel bir dag manzarasi gormedim omrumce. Selaleler, dereler, kopruler, bulut ormanlari. Agaclarda bin renkte cicek, bocek.

Dakika gecmedi ne kadar mutlu oldugumu dusunmemin ustunden, aracimiz durduruldu. ¨Ahanda¨ dedim. Buraya kadarmis. Elveda alet edavat ve kulak. Kamuflaj kiyafetli ve silahli 22 kisi. Indirildik aractan. Otobus ve erkekler arandi (Ben bu sahneyi biliyorum, bkn Otobus Vukuatlari). Lonely Planet'e gore gectigimiz yolda gerillalar rutin kontrol noktasi kurmus, ama turistlere zarar vermiyorlarmis. Bekliyordum yani karsilanmayi. Harbi zarar vermediler bize. Hatta tokalastik ayrilirken. Ben mallari kurtardik, hem de gerilla gorduk diye sevinc icindeyim. Fantaziymis. Yol boyu ayni askerlerden bolca gorunce devletin olaya el koydugu ve en azindan bu bolgede kontrolu yeniden sagladigini anladik.

Sonra tek seritli dag yolumuzun bozulan bir kamyon tarafindan tikandigi ortaya cikti. 3,5 saat kadar bekledik. Gecenin koru oldu, gidiyoruz gidiyoruz yol bitmiyor (130 km'lik toplam mesafe 9,5 saatte alindi. Ortalama hiz 25 filan). Ikinarak San Agustin'e ne kadar kaldigini sorduk. O dakika otobus durdu, muavin karsidan gecen bir araci cevirdi, bagajina bindirilerek yollandik (Benim bavulda tepeye yuklendi. Muavin biseyler mirildandi sanki yuklerken). Hicbir sey anlamadik. Ne oluyor, neredeyiz, bu arac neyin nesi? O dakika ben soylenmekteyim yine. ¨Su Bogota´ya tek parca varayim, bir daha da otobuse binersem ne olayim. Hoo.¨

Sehir havai fiseklerle karsiladi gece bizi. Sabah da bando gecit yapti. Festival varmis. Civil civil koyumuz. Diyorum ya, Kolombiya'nin ne zaman ne sunacagi hic belli olmuyor.

Bu sabah at sirtinda arkeolojik bolgeleri gezindik. Benim atim Rey hirsli ama akilsiz olan. Steve´in ati ise akilli (Bana kuyruguyla saglam bir indirdi uyuz hayvan). Tum yol boyunca bu iki hayvan surekli onde gitmek icin yaristilar. Benim sapsal arada liderligi aliyor, dakika gecmeden yine kaptiriyor ama. Digeri kurnaz. One gecti mi zikzaklar cizerek ilerliyor. Bu yaris sirasinda hayatimin en eglenceli ve uzun sureli dort nala kosularini yasadim.

Cok guzeldi sabah, ne oldu simdi?
Yine hulyalandim.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Ozlemcim,

Kolombiya gibi milletin tehlikeli buldugu yerlerden kilina dokunulmadan gecmenin heyecani baska olmali. Kokosluk edip gerillalari sinir etmezsen sana korkunc seyler niye yapsinlar (zaten ulkeleri icin ayaklanip olumle oyuna kalkisan bu insanlara sempati duymamak ne mumkun)

Ama ben sana kazin ayagi oyle degilmis, romantik takilma, orada tehlike GERCEK demek icin yaziyorum. Diana bana su bilgileri verdi: Gerillalar da asker de ayni kiyafeti giyiyor. Dolayisiyla birbirlerinden ayirt edilmiyorlar. Bu aynilik tutumlari icin de gecerli. Ikisi de adam kacirma, vb yapiyormus. Gerillalar icinde romantik, yani devrim vb hedefi ile hareket edenler oldugu gibi eskiya olanlar da varmis. Bu eskiyalar adam kacirmayi hukumete uyari, politik mesaj vb ile yapmayip para kazanma araci ve eglenme olarak goruyorlarmis. O nedenle sen lutfen kendine gercekten dikkat et.

Kendini gezmekten mahrum et, o ulkeyi hemen terket, vb demiyorum tabi ki. Ama durumu hafife alma lutfen. Bazen bu tur tehlikeleri Disneyland in bir baska versiyonu gibi algiladigimi farkediyorum da hani sen de ayni sekilde dusunuyorsan diye.....

Ama biz ne yazsak nafile Ozlem aklina koydugunu yapacaktir, bilirim. Korkmadan tirsmadan ama sag salim yoluna devam et arkadasim e mi?

OzlemPansiyon dedi ki...

Daha ulasamadim el Mago de Oz:) Bulundugum yer dag basi oldugu icin buradan Bogota ulasimi mecburen otobus ile yapilacak. Yarin aksam yola cikiyorum. Yarin geceyi de atlattim mi insallah yirttim.

Bir yandan da dusunmuyor degilim; ne kadar az seye sahipsen (esya olarak en azindan) o kadar ozgursun.

Adsız dedi ki...

Herşey olacağına varır. Bi de merak kediyi öldürür. Ama kefenin de cebi yok? Hayat kısa, sen takıl Özlemcim, Bogotaya selam!
Bu arada bi daha geceleri otobüsle gerillalı dağlarda gezinirsen üşenmiycez oraya seni dövmeye gelcez. Hem Bogotayı da görememiştim hehe :)
Buen viaje y suerte, companera!!

Adsız dedi ki...

vallahi ne diyim:
"zaten ulkeleri icin ayaklanip olumle oyuna kalkisan bu insanlara sempati duymamak ne mumkun"
yorumunu bir de tersten okuyun ve kendinize uyarlayin ne goreceksiniz?

Neden bir bok bilmeyen yabancilar (Avrupali, Amerikali, Turk, Asyali vs farketmez) elalemin gerillasini bir bok sanip sevimli bulur da kendi gerillasiyla savasir. Burada ne gibi bir psikoloji rol oynuyor merak ediyorum, var mi bu tezati aciklayacak bir psikolog, sosyolog aramizda.

Bir dusunun bakalim.

Kolombiya'daki gerillalari tanimiyorum, belki de hakli bir davalari vardir ama yine de bu silahli mucadeleyi sempatik bulmam icin bir sebep degil, hic bir yerde...

Yesim Arpat dedi ki...

Kupkup, tebriklerimi yolluyorum, hocam. Sevimli gerilla şeysi beni de bozuyor.

Kolombiya'da bir cins gerilla yok ki. Druglord'u da çıkıyor dağa, komunisti de, faşisti de. Hangisi diğerinden daha sevimli, ben de bilemedim. Seçimler oluyor. Adayların üçü suikaste kurban gidiyor. Birini uyuşturucu beyleri, birini solcular, birini sağcılar vurmuştur muhtemelen. Ben diyorum ki gerilla koalisyona/ konsolidasyona gitsin. Millet şalvar davasına bile dağa çıkmış resmen. Böyle kafalar karışıyor çok.

Olaya management consultant gibi yaklaşsaydım.

OzlemPansiyon dedi ki...

bizim sempati duyup duymamamiz onemli degil (malum tum gerekcelerden bi haberiz), kolombiya halki sempati duymus ki bu kadar yayilabilmisler.

kolombiya´da asil rahatsizlik uyandiranlar, kolombiyalilarin paramiliter dedigi grup.

hafiye´nin tebrik ettigi kubilay yorumunu ben uslup olarak agresif buldum. ¨neden bir bok bilmeyen yabancilar...¨ konunun ucu bize de dokundugu icin illaki karsi saflarda mi yer almamiz gerekir (belki aysil bu konuda hepimizden daha cok fikir sahibidir).

kurulu bir duzenden halk memnun degilse ve ulkenin demokratik kosullari bu duzeni degistirmeye uymuyorsa (henuz kolombiyaya iliskin gercekten fiktim yok) kac cesit yol vardir mucadele etmek icin?

tabii ki bu duzen degisikligi istegi bizim ornegimizdeki gibi malum ulkelerin isine geliyorsa ve surekli onlarca besleniyorsa ve tetikleniyorsa tuzaga dusmek aptallik.

henuz buraya iliskin yorum yapmam icin erken. anlamaya calisiyorum durumu, yakinda daha net bir seyler yazabilirim belki.

Not; Bogotaya ulastim sonunda, ilk izlenim kesinlikle cok olumlu.

Yesim Arpat dedi ki...

Ben KupKup'un gerilla olayını sevimli bulmamasını tebrik ettim. Agresyona karşıyız. Haklı gerekçeleri olsa bile. Martin Luther King abinin memleketinde yaşadık onca sene. Ondandır belki..

He, who is devoid of the power to forgive is devoid of the power to love. (M.L.King)

gibi.

hosnyy dedi ki...

selam...ozlem abla..bogotaya nasıl giitn.. :( beni orda bekleyen birisi var ama nasıl gideceğim hakkında hiçbir fikrim yok :(..hangi ülkelerden aktarmalı gidebilir...şimididen teşekkürler..