27 Temmuz, 2011

'şaşırmak için gezmeniz gereken 55 yer': güney kore

Araya iş-güç ve tatil girdi, Güney Kore yazıları yarım kaldı. Kaldığım yerden Kore paylaşımlarına devam edeyim en iyisi. Bu sefer dayandığım kaynak Kore yapımları değil, sevgili Başar Kurtbayram'ın “Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer” adlı kitabı.

Kore Hakkında İlginç Gerçekler (4)

• Güney Kore dünyanın en büyük çevrimiçi bilgisayar oyunları pazarına sahip. Bilgisayar oyunlarının Koreliler'in hayatının neresinde durduğu şu örnekten bile anlaşılabilir: Ülkede 24 saat sadece bilgisayar oyunu yayınlayan üç tane TV kanalı var. Bu kanallardan birinde Starcraft oynayarak geçinen yaklaşık 110 profesyonel video oyuncunun “lig” karşılaşmaları TV’den naklen yayınlıyor. Reyting oranları oldukça yüksek. Fikir vermesi için birlikte izleyelim. Bu Koreliler cidden değişik:)

• Toplum düzeninde hiyerarşinin çok önemli olduğu Güney Kore'de yaşlanmak arzulanan bir durum, çünkü yaşlılara saygı fena derecede yüksek. Başar'ın kaldığı hostelde çalışan June’a göre, Kore'de yaşlanınca 'dokunulmaz' olunduğu için Koreliler sabırsızlıkla saçlarına ak düşmesini bekliyorlarmış. Çünkü yaşlılar ne derlerse itiraz edilmiyor, ailenin tüm bireyleriyle ilgili aldıkları kararlar sorgusuz kabul görüyor, birçok hizmet için artık para ödemeleri de gerekmiyormuş. Bir nevi sultan hayatı yani.

• Kore'de "ağız şapırdatmamak yenilen yemeğin kötü olduğunun göstergesidir, ayıptır" yazmış Başar.

• Başar'ın Kore'ye dair düştüğü şaşırtıcı notlardan biri de köpek eti tüketimiyle ilgili: "Güney Kore'de teorik olarak köpek eti yemek yasak, gerçekte ise senede 1.5 milyon köpek tüketiliyor". Köpek eti tüketiminin uluslararası tepki çekmesini engellemek için köpek eti pazarları Dünya Futbol Kupası sırasında kapatılmış, sonra yeniden açılmış.

• Kitapta belirtilen ve oldukça ilgimi çeken bir istatistik de şuydu: İkinci Dünya Savaşı sonuna dek nüfusunun ezici çoğunluğu Budizm, Taoizm veya Konfüçyüs inanışında olan Güney Kore'de, 1945'ten sonra Hıristiyan nüfusu %5’ten %35'e çıkmış. Belli ki Hıristiyan misyoner faaliyetleri hala oldukça yaygın şekilde sürüyor Kore'de.

***


“Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer” sizlere uzun zamandır bahsetmek istediğim bir kitaptı.

Başar Kurtbayram ile benzer topraklardan geçtik ama o topraklarla ilgili çoğu ilginç ve şaşırtıcı bilgiyi ben onun yazılarından öğrendim.

Azımsanmayacak sayıda gezi kitabı okumuş bir insan olarak büyük samimiyetle söylemeliyim ki, “Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer”, türünün en iyi örneklerinden biri! Ben yazmış olsam kendimle gurur duyardım.

Kitabın ilginç bir özelliği de var: Başar'ın binrota.com'da yayınladığı yazıların 55 tanesi, okuyucu yorumları ile seçildi ve son şeklini aldı.

Gazella Turizm desteği ile yayınlanan ve binrota.com'un üyelerine 'yazı yüklemeleri karşılığında' 7 Ağustos'a kadar ücretsiz dağıtacağı kitap keşke her kütüphanede olsa!

1 yorum:

Taurus Skywalker dedi ki...

Çok ilginç bilgiler...
Başar Kurtbayram ve size de bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim Özlem hanım. Kitabı daha önceden de almak istemiştim fakat internet üzerinde satın alabileceğim bir site bulamadım. :/