04 Temmuz, 2011

kore hakkında ilginç gerçekler (3)

Kore'nin ekonomik, siyasi, tarihi, kültürel bir çok ilginç gerçeği var elbet. Ben haklarında pek çok şey okudum. Herhangi bir tarama motoruna Güney Kore yazdığınız anda ulaşabileceğiniz bu bilgileri burada özetlemektense; seyrettiğim onlarca film ve diziden aklımda kalan, dikkatimi ve ilgimi çeken, anlamakta biraz güçlük çektiğim, yine de Korelileri gözümde sevimli kılan küçük şeyleri anlatmak istiyorum size.

Kore'yi ekrandan öğrenmiş her seyircinin hafızasında yer etmiş, klasik bir Kore gaz kelimesi: "Fighting" ya da "Aja aja". Evet yapabilirim, haydi bastır koçum gibi bir şey demek için kullanılıyor.

Sınava giden öğrenci, görücü buluşmasına giden kadın, patronun karşısına çıkan eleman, kız arkadaşını öpme hazırlıklarındaki oğlan, sahneye çıkacak şarkıcı, arkadaşına destek vermeye çalışan biri... Aklınıza gelen her zorlu durumda, self motivasyon için yumruğu sıkıp "fighting" demeleri bana çok naif geliyor. Yazııkk filan oluyorum:)

Son yıllarda Türkiye'de hastanelerin, kalp dostu ya da hamile ürünlerinin reklam afişlerinde görmeye başladık elin kalp şeklinde kullanılmasını.

Kore'de ise eller - bildiğiniz hayatın içinde- seviyorum uleyyn demek için kullanılıyor.

Bunun bir de kollarla yapılan versiyonu var. Seni "çomu çomu çuayoo" demek isteyen kişi bazen kendi başına yapıyor iki koluyla kalbi...Saftron yahuu bunnar, yazııkk...:)

Bazen de genç sevgililer 'mutluyuz' pozu veriyorlar kolları kalp şeklinde birleştirip.

Fotoğraf çekilirken özellikle Kore kızlarının olmazsa olmaz hareketi, zafer işareti yapmak. Canıım, neyi başardın, neye sevindin? Pek şekermişin senn!

Her ne yaparlarsa yapsınlar, o eller, o kollar, o mimikler devrede.

Yaşı 30'un üzerinde olanların hatırlayabileceği bir Akbank reklam filmi vardı vaktiyle. Arkadaşlık ve sadakat konusunu işleniyordu galiba; oyuncular işaret parmaklarını birleştirip A harfini ortaya çıkarıyordu.

Kore'de mazisi olan bir hareket midir bu bilemem ama My Girlfriend is a Gumiho dizisinden sonra "Hoi Hoi" sözüyle birlikte bu parmak buluşması kesin hayatlarına girmiştir. Kısaca ölümüne kankayızz hareketi:)

Peki ya selamlama nasıl Kore'de?? Geleneksel selamlamayı baştaki fotoğrafta görebilirsiniz; yaşça büyük birinin karşısına çıkılıyorsa, mezar ziyareti gibi özellikle saygı gerektiren durumlarda veya hassas bir pazarlık söz konusuysa (babadan kız istemek gibi:) bu metod kullanılıyor, secde eder gibi eğiliyorlar. Gündelik hayatta ise 2. fotoğraftaki gibi ayakta, 45 derecelik açıyla eğilerek selam veriyor Koreliler.

Bu beden dili kullanımı, benim ekranda şahit olduklarım.
Bunlar dışında nelere denk gelmek mümkünmüş Kore'de, gezginlerin notlarına bakalım;

- Bir burun deliğini tıkayıp yere sümkürülmesi
- Yemeğin şapırdatarak yenmesi ve gorrk yapılması (ama sofrada burun temizlemek ayıp)
- Hemcinslerin el ele, kol kola, omuza kol durumunda görülmesi (Batılı bir gezgin buna çok hayret etmiş görünüyor yazısında; 'bu bedensel yakınlık zaman içinde inşa edilmiş bir güvenin işaretidir, eşcinsel bir yakınlık değil' gibi de bir açıklama yapmış. Karşı cinslerin kamusal alanda yakınlığının pek hoş karşılanmadığını da eklemiş)
- Enseye tokat (Yine aynı gezgin; 'başın arkasına isabet ettirilen gürültülü patlamalar'ın pek yaygın olduğundan bahsetmiş)...
- Totoya parmak (Bunu da Kore'de yaşayan, Amerikalı, erkek bir öğretmen 'günde 3-5 kez, 4 ayrı yöntemle, el kadar çocuklar tarafından yoklandığını' gülerek not düşmüş:) Ama pek çok kaynaktan okuduğuma göre, Güney Kore gayet güvenli bir ülke. Öyle sokaklarda taciz vs olduğu sanılmasın)
- Tokalaşma, bir şey verme (hediye, para, bardak vs) sırasında iki elin kullanılması (Tevazu işaretiymiş)
- Uzun süreli göz teması ve dik bakıştan kaçınma, gözlerin mahcup mahcup aşağı kaydırılması (Direkt ve uzun bakışmanın Kore'de bir meydan okuma şeklinde algınlandığını söylemiş bir yazar da)

Gördüğünüz gibi ortak noktalarımız da varmış Koreliler ile:)
Bir gün üşenmeyip Türkiye'ye gelen gezginlerin yazdıklarını okuyacağım; bakalım neler yumurtlamışlar buradaki hayata dair :)

8 yorum:

Ness dedi ki...

Kore hakkındaki gerçekleri öğrenmek gerçekten ço kzevkli :) 4.sünü heycanla bekliyoruz.
şu fotoğraf çektirirken yaptıkları hareketin anlamını hep merak etmişimdir :D

yonca dedi ki...

Nasıl yani parmak mı? Hiç bir dizi de görmedim ben..

Ceren dedi ki...

Tesekkurler, cok keyifli olmus bu yazi dizisi, okurken ben de Japon kulturune cok yakin buldum, "fightoo" diyerek gaza gelmeleri, sakeye duskunlukleri, emir-otorite duzeni, okullarda ve is yerlerinde bile terlik giymeleri, jdramalari, manhwa yerine mangalari... Kisaca Japon drama-manga-animelerine de bir goz atabilirsiniz ;)

Taurus Skywalker dedi ki...

Okurken bilmediğim şeyleri görünce aklımda birkaç şey daha manalı geldi. Hızlı ve Öfkeli Tokyo Drift filminde Amerikalı karakterimiz okula ayakkabılarını çıkarıp terliklerle giriyordu. Diğeri de izlemeyi yeni bitirdiğim kore dizisi The Fugitive Plan B'de ana karakterimizin bir sahnede kız karaktere Fightinggg demesiydi. Çok anlamsız bulmuştum o an. Şimdi jeton düştü. :) Teşekkürler...

* Ampirik * dedi ki...

Ozlemcimmm biz dunu cok youn yasadikkk arayamadim mesaj atamadimmm; suan milanodayiz dun geldik ve ben maile gireemedim burdan yazayim dedim :)
hersey yolunda ilk gun acemilikten biraz fazla harcar gibi olsakta bugun cok pintiyiz :)
venedik ve floransayi gezip yine kacagimiz yere donucez yarin aksamm;; cok opuyorummm;; herseyi not aliyorum kucuk defterime ilk boslukta bloga gecicem :) gorusuruzzz tesekkurlerrrrr

Pansiyon dedi ki...

şu fotoğraf çektirirken yaptıkları hareketin anlamını hep merak etmişimdir :D

Antalya otelleri istanbul ve Türkiye geneli Oteller, pansiyon kemer

Unknown dedi ki...

ben de my name deki koreliler arkı yaparken o parmak hareketini yapıyorlardı ben onceden yapamıyordum cok zordu cunku ama artık yapabiliyorum halaha da Kore klipleri izliyorum my name deki juno ve seyong sizi cok seviyorum allahın izniyle en yakın zaman da koreye gidecemヽ(´▽`)/😘😍

Adsız dedi ki...

hoi hoi ne demek ben anlamadim açıklayabilir misiniz?Bu arada yazınızda güzel olmuş fighting !