27 Aralık, 2009

seyahat etmek için 10 harika bahane (3)

Birkaç gün önce yakın arkadaşlarımla hayat üstüne yaptığımız klasik konuşmalardan birinde muhabbet güç meselesine geldi. Güçlü olmak neydi, ben hayata yaklaşımımda güçlü olmayı kendime niye referans nokta olarak koyuyordum? Koysam da aslında o kadar da güçlü değildim. Mesela kendileri gibi şaptilerin bile beni üzmesine izin veriyordum, demek ki o kadar da güçlü değildim (Yeterince güçlü olmamama dair verilen örnek, sevdiklerimin beni üzebilme kabiliyetinin olması:))

"Neyi arıyorsan O'sun" demiş Mevlana. "Zulmü arıyorsan zalim, aşkı arıyorsan aşık". 2006 senesinde, kurulu düzenimi terkedip yollara düştüğümde, görüntüde elimde hemen her şey vardı. Şu an bindiğim kadar iyi bir arabayı çalıştığım şirket bana vermişti, şu an yaşadığım evde-Pansiyon'da- yaşıyor, arkadaşlarımca şimdikinden daha az sevilmiyordum. Pazar günleri ata binmeye gidiyordum Zekeriyaköy'e. Paranın alabileceği güzel ve konforlu yurtdışı gezilerine çıkıyordum. Para anası değildim elbet ama hayatta lüks sınıfına girecek pek çok şeyi hesap yapmadan alır kıvama gelmiştim. Bunu elde etmek için haftada 7 gün, günde 15 saat çalışmak da bana pek koymuyordu, aileden böyle görmüştük biz. Yoktan var etmek için çalışmak gerekir ve alın teri dökmek yaşama değer katar.

Bu koşulları bıraktım ve yukarıdaki koşullara attım kendimi. Ne için? Zayıflayan öz saygımı, yaşam sevincimi ve yaşama devam etme gücünü tekrar kazanmak için.
'Allah insanı gördüğünden ayrı koymasın' denir; dua mı, beddua mı belli değil. Hayatta hep yukarı çıkmak mümkün olmadığına göre, gördüğünden ayrı düşmeyen insan olsa olsa yerinde sayandır. Bazen aşağıya inmek, yukarıya çıkmaktan çok daha geliştirir oysa ki.

Aşağıdaki fotoğraflar arasındaki farkı sizin yerinize ben söyleyeyim: Birinde yokluk var, diğerinde varlık!Varlıkta yokluğu, yoklukta varlığı yaşadım ben. Güzelken sinekleri çektim. Zenginken asalakları. Niye çektiğimin her zaman farkında oldum. Severken terketmeyi bildim. Canım yanarken ah etmeden ağlamayı. Varlık ve yokluk arasındaki her gidiş-gelişim yaşamı yorumlayışıma yeni bir bakış kattı. Seyahat yaşamın değerini bilmektir. Seyahat küllerinden doğmaktır. Seyahat karanlıkta güneşi çıkarmaktır. Seyahat yalnızlıktır. Seyahat yokluktur, yoklukta gerçek varlığın bilincine varmaktır. Seyahat ruhunu bulmak değil, güzel bir ruh yaratmaktır.

(3) Seyahat güçlendirir. Ve bu gücü hayat boyu kimse sizden alamaz !

Genç Gezginler Seyahat Bursu gitti gidiyor!.. Son 9 gün!!

4 yorum:

evli adam dedi ki...

harika

Herbert dedi ki...

ama vurulmaz ki böyle insana, kalkın gidiyoruz kalk

Gökhan dedi ki...

Nöbetten çıktım, binalardan, asfalttan, uğultudan kurtulmak istiyorum. Seyahat güdümün nedenlerini fazla sorgulamadan giderdim bir yerlere, iyi oldu, sayende hakkımda bir şeyler öğrendim. Daha on olmadı ama, gerisini de yaz da, ben de senden alıntı yapayım bir sonrakine. Aklına sağlık, maaşallah.

zillosh dedi ki...

ne güzel yazı olmuş, ofisten okuyunca bir kere daha düşündürten cinsten!