29 Ocak, 2010

tarih sizi hatırlasın !

Eylül ayında, bundan neredeyse 5 ay önce, 'seyahat bursu vermek için genç gezginler aradığımı' söyleyerek çıkmıştım yola. Sürecin nasıl gelişeceği konusunda açıkçası benim de fikrim yoktu. Uzun zamandır atıl kalmış blogumu takip eden var mı, ondan bile emin değildim. Ama gençlere ulaşmak için blogu hareketlendirmenin ve sosyal medyayı kullanmanın iyi olacağına karar verdim.

Yazı internete düşer düşmez, o ana kadar varlığını bile bilmediğim bir okur, Kadir Pirasoğlu, bana mesaj attı: "Ben de 100 Euro ile katkıda bulunmak istiyorum". Beklenmedik bu ilk mesaj çok anlamlıydı. Kadir Bey sağolsun, bursun duyurusu konusunda da çok emek harcadı.

Twitter, friendfeed nedir doğru düzgün bilmezdim; Ali ve Pucca'nın (sonradan pek çok arkadaşın daha) seyahat bursu haberini ve blogun linkini, mikro bloglara taşımasıyla öğrendim.

Yolların bana hediyesi, sevgili Saffet'e bir satırlık mesaj attım; "Saffet, bak ben böyle bir işe kalkıştım" diye. Saat geçmedi, Saffet aradı: "Bursa ben de maddi destek vermek istiyorum. Ayrıca Hürriyet Seyahat'e de bahsettim bu güzel fikrinden" dedi. Bursu blogda duyurmamın üzerinden 10 gün geçmemişti ki, Genç Gezginler Seyahat Bursu haberi Hürriyet Seyahat ekinde Serhan Yedig desteği ile yayınlandı. Bu haber kitlelere ulaşmaktan çok daha fazlasıydı; projeyi kurumsallaştırdı, güvenilir kıldı. Ciddiye alınmama etkisi büyük oldu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden konuşmacı olarak resmi davet almak; yolların bana ne kattığını, bu ülkenin gezgin sayısını 3-5 kişi de olsa artırmak için neden uğraştığımı, Genç Gezginler Seyahat Bursu sürecini öğrencilere yüz yüze anlatma fırsatı bulmak, yine bir ilkti ve burs başvuru sürecinde önemli bir dönemeçti. O konuşmanın haberi, lokal ve ulusal basında yer buldu, bursun duyurusuna önemli katkısı oldu.

Bora Bilgin'in bloguna burs duyuru banner'ını koyması, başka bir açıdan ilkti. Seyahat Bursu imece usulü desteklerle duyuluyor, başvurular günden güne artıyordu. Sonunda 5 Ocak'ta başvuru süresi doldu. Bursa yaklaşık 300 'doğuştan gezgin' başvurdu.

Basılı ve sosyal medyada Genç Gezginler Seyahat Bursu ile ilgili çıkan haberler, forumlardaki duyurular, posterini bloglarına ekleyen blogcular:

Hürriyet Seyahat- Eylül'09 / Hürriyet Seyahat-Kasım'09 / Pirasoglu Blog-KadirPirasoğlu / BirDozMinikGüzelŞey / Pucca / On5Yirmi5 / Ali Sağlam / Levent Boz / Varuna Gezgin / SandaletliSeyyah-Bora Bilgin / Foto Gezgin / Çerçöp / Siminya / Gençtur Bülten / CuriousGlobalCat / DevrimAtılkan / Haber.Mynet / StarGazetesi / AbbasGüçlü.Com.Tr / CumhuriyetPortal / YanıkAyak / ŞimdiUzaklardayım-ÇağlayanTekten / Bursluyuz.Biz / Sinemaskop / Şimdi Gezelim-BaşarKurtbayram / AslıBerry / HaberX / HaberAjans / AnkaraHaber / Harbi Mi? / Haberler / AKampus / Xing / MersinSonDakika / Kampist / MAKÜ / Okur Yazar / Pınar Dumlu / Teknik Portal / TrenleGeziyorum / EmreTanrıverdi / SabriDeneme / AirPortHaber / Bisikletle / OnsekizimdenSonra / TurkForum / Antepian / GezenBilir / OnurBaykal / Burs-Rehberi / ADemiral


Genç Gezginler Seyahat Burs havuzuna katkıda bulunacaklar (29 Ocak'10 itibariyle durum. Umalım ki, 21 Mart'a kadar destekler daha da büyüsün):


Kadir Pirasoğlu (100 Euro), Saffet Emre Tonguç (200 USD), dost bir kurum (500 Euro), Aslı C. (50 Euro), Burçin Dermenci (50 Euro), Çiğdem Yücel (100 USD), Barış (50 Euro), Evrim Akdoğu (100 TL), Kemal Kirişcan (200 TL), Gökhan Uçar (100 TL), Murat Ağdemir (100 Euro), Çerçöp-Hirondelle (100 USD), Ceyhan Karaduman (40 Pound), İrte Topaloğlu (50 USD), -henüz haberi yok ama- Yonca Ertürk (100 USD:)), e ben tabii- Özlem Yücel (500 Euro)... vee Hürriyet Seyahat eki (yayınlanacak yazıların telifi ve sponsor firma desteğiyle, yaklaşık 600 Euro).

Tarih sizi hatırlasın !


Not: Seyahat bursu finalistlerinden olacak -yani jüri oylamasına sunulacak- ilk adayın başvuru mektubunu, haftasonu Pansiyon'da yayınlayacağım. 15 Şubat'a kadar sabretmeye gerek yok:)

27 Ocak, 2010

seyahat blogları / gezi siteleri

Temasal bloglar, sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği, günlüğe benzeyen web siteleridir diyor Vikipedi. Temasal bloglar içinde haliyle en çok ilgimi çekenler seyahatle ilgili olanları. İnternet dünyasında seyahat bloglarının ve gezi sitelerinin sayıları günden güne artıyor.

Blogu açtığımda -Mart 2006- Türkçe yazılan bir iki seyahat blogu ve sitesinden fazlası yoktu. O dönemler seyahat konusunda yordam gösteren kişilerden biri e-mail grubuna attığı yazılarından takip ettiğim Gülin Aköz'dü (Linkteki adrese boş mesaj atarsanız siz de o gruba üye olabilirsiniz). Gezginler Kulübü de vardı tabii, ama nedense hiç iletişim kurmadım. Seyahat üzerine yazılanlara gazete, dergi, kitaplardan ya da Saffet Emre Tonguç gibi seyahat yazarlarının sitelerinden ulaşırdık).

Bugün yeni seyahat blogu var mı diye tarama yaptığımda şaşırdım açıkçası. İnternetteki varlığımız bayağı bir genişlemiş. Seyahat blogları ve gezi siteleri konusunda derleme yapmanın; kategori içinde alt kategoriler yaratmanın ve bloglara dair yorumlarımı yazmanın faydası olacağına karar verdim. Gördüğüm kadarıyla blog dizinlerinin seyahat listeleri yeter yönlendirmeden uzak. Üyeler arası puanlamalara göre kategori sıralamaları oluşturulmuş; biraz da 'al takke, ver külah' olmuş sanki. Barış Manço usulü '10 puan, 10 puan, 10 puan, 10 puan... Kırk puanla bu da şampiyon'. Bence de emek harcayan herkes şampiyon. Ama kimileri benim için biraz daha şampiyon:)

Seyahat/gezi blog ve sitelerini, alt kategorilendirmeler yaparak listelemeye çalışacağım. Bu yazı üzerine keşfettiğim ve henüz gereken detayda inceleyemediğim tüm siteleri de vakit buldukça okumak üzere yazıya ekleyeceğim. Buyrunuz Özlem-Pansiyon'dan seyahat blogu alt kategorilendirmesi ve seyahat blogu / gezi sitesi listesi:)

(I) Genelde 30 yaş civarı, kariyerini bir süreliğe askıya alarak mecaraya atılmış, çoğunlukla iyi eğitimli, kişiliğinde kahramansal özellikler gözlenen, erkekse 'vahşi cazibe', kadınsa 'arıza mı ne?' tadında algılar uyandıran, görece uzun süren yolculuğunun önemli tüm dönemeçlerini (yaşadıkları, deneyimledikleri, sorguladıkları, başına gelen ilginç hikayeler vs) okuru ile paylaşan gezginlerin blogları. Çoğunlukla bu bloglar macera bitince biter, kalbimizde hoş bir seda olarak kalır. Benzer bir yolculuğa çıkacak ateşli 3-5 genç, kendi seyahati öncesi bu blogları bulur ve hatmeder, bitli turist için hayat kolaylaştıracak ipuçlarını bu bloglardan edinir. Yolculuk devam ederken denk gelinmediyse bu tarz bloglara, en heyecanlı aksiyon romanına taş çıkaracak güçteki yol hikayelerini, sonradan baştan sona okuyan da pek bulunmaz.

1. Barış Nerede : Kategori I'e giren, gördüğüm ilk Türkçe seyahat blogu (varmış belki de, ben karşılaşmamışım). Hayatımın akışını değiştirdi Barış'ın blogu. Blogda, Barış'ın süper sevimli üslubuyla yazdığı, 9.5 ayda tamamladığı ve 14 ülkeyi kapsayan dünya seyahatinin notlarına ulaşabilirsiniz. Türkiye'yi yeni bir blog temasıyla tanıştıran Barış, turunu tamamlayınca yazmayı da bıraktı maalesef.

2. Özlem-Pansiyon : Seyahat blogu olarak doğmadı. Barış'ın bloguna rastlayınca Özlem, 'bu şapti çocuk tek başına seyahat edebiliyorsa, ben de ederim uleynn' dedi ve kendini yollarda buldu (Yeni Zelanda'da bir uçaktan atlarken fotoğrafını görerek tanıdığım Barış, en yakın arkadaşlarımdan biriyle evlenip Pansiyon'un -yani evimin- en sıkı müdavimlerinden ola geldiğinden beri kendisine bu şekilde sataşıyorum, yanlış anlaşılmasın:)). Yazarı bohçayı kapıp evden kaçınca, Özlem-Pansiyon da haliyle bir seyahat bloguna dönüştü. Mayıs 2006-Ocak 2007 arasındaki yazılar, Pansiyon'un I. kategoriye girdiği döneme denk gelir. Haliyle bu alt kategorinin ilk kadın blog yazarı olduğum da söylenebilir. Şimdilerde kategoriler arası bir yaşam seyri izlemektedir Pansiyon.

3. Cüneyt 360 : 2006 sonlarında dünyanın çevresinde 8.5 ay süren bir tur atarak 20'nin üzerinde ülkeyi gezdi Cüneyt. Gezdiği ülkelerle ilgili oldukça derli toplu; bilgilendirici ve özendirici yazılar yazdı. Bir vakit yoldaşlık etmişliğimiz, yollarda buluşmaya çabalamışlığımız vardır.

4. Arzu Ortaç : Profesyonel bir rehber olan Arzu ile, ben Güney Amerika'dayken yazışmıştık ilk. Benden sonra kıtayı o boydan boya geçti. Geçen sene Asya'yı da dolaştı. Birkaç gün önce ise 2,5 ay sürecek Afrika macerasına başladı. Açık söylüyorum, kadın gezginleri daha çok seviyorum. Arzu'nun yazıları, hayatı sorgulayan bir insanın elinden çıkıyor. Yaşasın 'arıza mı ne?' gezginleri !:)

5. Şimdi Gezelim : Bir gün ortak bir arkadaşımızdan mesaj geldi, 'Başar dünya seyahatine çıkıyor, tanışın' diye. Bu Başar yola bir çıktı, çıkış o çıkış ! Gezdi yazdı, yazdı gezdi. Ben yerleşik düzene alışmaya çalışıyordum, seyahat edenleri takip etmek sinirimi bozuyordu o vakit. Sonradan topluca okudum blogunu. Yazıları hem renkli, hem bilgilendirici. Faydalı linklerle de olmuş, kaymaklı ekmek kadayıfı. Şiddetle önerilesi.

6. Şimdi Uzaklardayım : Gariptir, seyahat ile ilgisi olmayan bir blogun yazarıyken tanıştık Çağlayan'la. Bir yazısı üzerine, 'yola at kendini' dedim. Bir yıl geçmedi, bir mesaj geldi: 'Ben dünya seyahatine çıkıyorum!':) Dörtbuçuk ayda Ürdün'den Arjantin'e doğru gezegeni turladı, maceralarını sıcağı sıcağına yazdı. Dönüşünde gezgin yazarların bir kısmıyla tanışmama vesile olan etkileyici bir fotoğraf gösterisi yaptı. Sadece bir blog yazarı değil artık, dost statüsüne geçti.

7. Tulga Ozan : Latin Amerika Güncesi adıyla başlamıştı yazmaya Tulga. Baktım, İskoçya'dan İran'a oldukça genişlemiş yazılar. Sitesi de bayağı yakışıklı olmuş hani!

8. Zooda Yolda : Kategorinin yeni örneği. Bir yıl kadar önce mesaj atıp sorular sormuştu Eda, çoğu yanıt yazdığım kişiden bir daha ses çıkmıyordu, unutmuşum. Bir sene geçti, bir mesaj daha: 'Sonunda yola çıkıyoruz! ' Şimdi Ekvator'da Zooda çifti. Biz de takipteyiz tabii.

9. Gezgin Rocker : 2004/2005 yıllarında çıktığı Asya yolculuğunu tüm detayı ile yazmış Keremcan. Anılarını günlük notlar şeklinde mi paylaşmıştı, sonradan mı yazdı emin değilim. O vakitler keşfedememişim. Kimdir gezgin rockçımız, şimdi ne yapar, en ufak bir fikrim yok. Gezgin kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağladığı ve internet üzerinde bilgi paylaşımının Türkiye'deki öncülerinden olduğu için, benim listemde her zaman ön sıralarda olacak, unutulmayacak!

(II) Hayatlarında seyahat hiç eksik olmayan, ama bir şekilde yerleşik bir düzen de tutturmuş gezginlerin seyahat ettikçe güncelledikleri bloglar. Bu bloglarda her yazı ya bir maceradır ya da başka bir gezgine kılavuzluk edecek, ilham verecek faydalı öneriler içerir. Yazılar zamana yayılmanın rahatlığı içinde yazıldıklarından, belli bir kalitenin de genelde üzerindedir.

1. Sandaletli Seyahat : Blog dünyasının birbirinden ilginç bloglarıyla tanıdığı, sevdiği, takip ettiği Bora'nın seyahat yazılarını yazdığı blogu. Kategorinin bence yıldızı. Yazılarında evden çıktığı andan itibaren başlıyor anlatmaya, bazen eve döndükten sonra bile -seyahatin izleri devam ediyorsa- sürüyor o anılar (Bknz Brezilya'dan taşınan tarantulanın hikayesi). Bu kadar ekonomik uçak biletini bu adam nasıl alıyor diye imreniyordum, artık eşi 'sessiz kahraman' Neşe'nin bulduğu promosyonların mesajlarını bana da yolluyor, seviniyorum:)

2. Yol Gidenindir : Blogun yazarı Borga ile bir iş toplantısında karşılaştım, sene 2007. 'Yaa ben seni bir yerden tanıyorum' filan derken, blogdan olduğunu anladık:) Bu aralar daha sık yazıyor, güzel oluyor.

3. Aylak İlsu : Karlı İstanbul haftasonunu, benim gibi blogunun tipini değiştirerek geçiren İlsu'nun blogu. Çok güzel olmuş, beğendim:)

4. Yanık Ayak : Blogundan önce kendisini gördüm. Başka bir gezgin doktor İstanbul ziyaretinde kardeşim diye tanıttığı için telefonu bende Gökhan Bilgin olarak kayıtlı hala:) İkinci görüşmemizde 'gezginler pek sosyal olmaz, senin bu sosyalliğin şaşırtıcı' demiş bir insandır kendisi. Kendini insan sevmez sanan (ve feci yanılan) bu sevimli gezer yazarın blogu da, keşke daha sık güncellense dediklerimden biri.

5. Löplöpçüler : Belki yakında yeni bir alt kategoriye vesile olacak, yemek için gezen, anılarını da genelde yemek ekseninde anlatan neşeli bir çiftin ilginç blogu:)

(III) Her gün bir yerden bir yere uçmak yerine, maceralarını bilinmez bir ülkede önce sandalyenin ucuna ilişerek, sonra sandalyeye biraz daha biraz daha yerleşerek yaşayan, yeni bir hayatı zorlayan, yaşadıkları o yeni ülke ve insanına dair gözlemlerini paylaşan, oraları buralara getiren, o ülkeleri bize komşu, o insanları bize kardeş yapan bloglar. Bu blog yazarları da oturmuyor tabi yerlerinde, yaşadıkları ülkelerdeki şehirlere ya da civar ülkelere bolca seyahat ediyor ve o anılarını da bizimle paylaşıyorlar.

1. Pigmelerle Dans : Meltem Uganda'daki yerleşik hayatıyla ilgili notlarını, zaman zaman çıktığı ve ağzımın sularını akıtan Afrika seyahatleriyle çeşitlendiriyor. 2006'da yollara düşmeden önce Meltem'e mesaj atmıştım. O mesaja yanıt gelseydi (ulaşmamış olma ihtimali çok yüksek), insanlık tarihinin başladığı Afrika topraklarından tura başlamam çok mümkündü. Borcu olsun:P

2. New York Muhtarı : Muhtar'ın kaleminden ve objektifinden New York. Bilinmeze açıldığım zamanlarda, en güzel yorumları ondan aldım. NY'ta buluşmaya çalıştık, olmadı. Bir gün hep hayallediği uzun yolculuklara çıkmasını onun kadar ben de heyecanla bekliyorum.

3. Papağan Gibi : Henüz keşfettiğim bir blog. Arzu bir süre Arjantin'de yaşamış ve sanırım oradaki anılarını yazmış. Bana zaman zaman Güney Amerika'da İspanyolca eğitimi ile ilgili sorular geliyor. Bu blogda faydalı bilgiler bulunabilir. İncelemeye değer.

(IV) Birden çok gezeni, birden çok yazanı olan, seyahatin yaygınlaştırılması için uğraşan, giderek site ekseninde gezen bir topluluk da yaratan blog, site veya platformlar.

1. Gezi Yorumları : Gezginler tarafından gezginler için yaratılmış, içeriğini gezmeyi, görmeyi, paylaşmayı seven 3301 üyenin oluşturduğu bir gezi sitesi. Açıkçası her seyahat öncesinde ben de buraya bir göz atıyor; kimsenin gitmediği bir yer varsa oraya gitmeye çalışıyorum:)

2. Bin Rota : Gezmeye dair her türlü bilginin paylaşıldığı bir internet platformu. Yurtdışına çıkmadan önce mutlaka göz attığım sitelerden biri. Yaratıcı kitap projeleri ile klasik site faaliyetlerinin de dışına çıkıyor.

3. Varuna Gezgin : Hangi alt kategoriye koyayım bilemediğim bir site. Blog değil ama sıkça güncelleniyor. Üyelik sistemi yok ama bolca yazanı oluyor. Eskişehir'deki Varuna Cafe'den doğma. Ne Murat ve Yekta yerinde oturuyor, ne de cafe'nin diğer müdavimleri. Çabalasak da uzak diyarlarda kesişmedi yollarımız, ben de gittim Eskişehir'de yakaladım kendilerini. Varunacılar, AÜ'deki seyahate gönül vermiş öğrencilere sessiz ve derinden finansal destek de veriyor. Haftaya üniversite gezisi için 30 kişilik öğrenci grubu Tayland'a doğru yola çıkıyor; Murat da onları karşılamak üzere Bangkok'ta bekliyor şu an. Keşke her şehirde bir Varuna Cafe olsa. Bir nevi köy enstitüsü:)

4. Trenle Geziyorum : Özellikle interrail yapmak isteyen kişilerin faydalı bilgilere ulaşacağı güzel bir site. Üyelerin interrail günlüklerini okumak, forumlarda tartışmak, hosteller hakkında bilgi almak da mümkün.

(V) Seyahat ederken ulaşımı bisikletle sağlayanların, bisikletli gezginlerin bloglarını da unutmamalı. (Seyahat bursu sürecindeki başvularda gördüm ki, bu arkadaşlar 'sağlam kafa sağlam vücutta bulunur'un çok güzel örnekleri:))

1. Mutlu Yollar : Çok yakın arkadaşım Mutlu'nun İstanbul'dan Artvin'e uzanan bisiklet macerasının gezi notları. Mutlu, seyyahlığımın mimarlarından biri. 'Dünya seyahati yapacağım' dedim, 'yapamazsın' dedi. Sonucu biliyoruz:) Bana bir şey yaptırmak istiyorsanız, meydan okuyun. Ben de Mutlu'nun aşk hayatının mimarı sayılırım. 'Kolombiya'ya gitmeseydim, eşinle hıhh tanışırdın sevgili Mutlu. Seni özledim.'

2. Pedalla : Bu yazı vesilesiyle okudum ilk kez bu blogu. Belli ki kategorinin en iddialılarından biri.

3. Bisiklet Turları : Baki Berk Kayalar'ın blogu. Bu çocukta çok iş var, söylemedi demeyin. Pedalladıkça proje üretiyor. Bursu telaffuz ettiğim günden beri peşimde. Bir C.tesi sabahın köründe (imkansıza yakın) beni yatağımdan kaldırıp kendisiyle buluşturmayı bile başardı. Anladığınız üzere seyahat bursuna başvuran adaylardan biri kendisi.

4. Onsekizimden Sonra : Seyahat bursu adaylarından bir diğeri olan bisikletçi Ümit'in blogu. Şu an Tayland'da kendisi. Merak ediyorum neler ediyor.

5. Bisikletle : Bisikletsiz bisikletçi Mustafa'nın blogu. O da bir seyahat bursu adayı. Bursu alamazsa evdeki bisikletimi kendisine vereceğim konusunda sözü vermiş bulunuyorum:)

Yeni bloglara ve sitelere ulaşmak için Bloxoo blog dizininin seyahat kategorisinden ve AyaMerdivenKurduk'un üşenmeden oluşturduğu gezi blog listesinden yararlandım. Şimdilik çoğuna sadece göz atabildim, ilerleyen günlerde detaylı inceleyeceğim. Atladıklarım varsa şimdiden affola. Lütfen mesaj atarak bilgi verin.

FotoGezgin (Gidemeyenlere, göremeyenlere, gezemeyenlere Türkiye ve dünyadan bol fotoğraflı gezi yazıları) / Çerçöp (Yakında uzun süreli yollara düşmesini umduğum bir gezginin kişisel bloğu) / Bir Türk, Bir İngiliz ve 3 Kuruşluk Dünya (Alim Rachel'in bloğu. Daha önce görmüş ama unutmuştum. Başlığı bile dikkat çekmeye yetiyor! İçerik de oldukça zengin görünüyor. Bunca zaman okumayarak ayıp etmişim açıkçası) / Güney Amerika Yolculuğu (Aaa, işte gerçek bir Türk gezgini daha!! Kutay Güney Amerika'da bolca turlamış. İlk fırsatta yazılarının tamamını, hikayenin başından sonuna okuyacağım) / Tatil Defteri (Yeni bir gezi portalı, umut vadediyor) / Biz Gezerken (Gezi Yorumları'ndan tanığım Korcan ve Elvan'ın seyahat notları) / Iko'nun Dünyası ('Dünyamın tüm renklerini ve yaşam denen şu kısacık seyahati paylaşmak için' denmiş başlık açıklanmasında) / Faruk Budak (Uzun süre linklerim arasındaydı, bildiğim ama takip edemediğim, çokça yazarlı bir site) / Ne Bulacaklar? (Ma ve Pa'nın dünya seyahati) / Seyyah Oldum Gezerim (Uzun süre blog kardeşimdi, bir gün baktım beni atmış kardeşlikten. Ben de onu attım:) Bugünlerde yine yollarda. Afrika gezilerini başlamış bile yazmaya) / Çok Okuyan, ÇokGezen (Sevil Mert'in blogu; hem tasarımı güzel, hem de güncellenme sıklığı iyi. Takip edeceğim) / Gezdik Gezelim (Öğretmen bir hanımın seyahat notları) / Amerika'dan Görüntüler (2004-08 arasında bir dolu yazı, ilginç) / Barselona Seyahati (23-27 Eylül 2008 tarihleri arasını kapsayan "çocukla" Barcelona seyahati) / Biz Polonya'dayız (2007 yılında yapılan 3 aylık bir macera) / Nereye Gitmek İstemiştiniz (Kız kıza, erkek erkeğe, başbaşa, aile boyu, tek başına vs... İlginç bir blog olabilirmiş. Yaklaşım yaratıcı, içerik zayıf olmuş. Fikri alıp ben geliştireyim bari:P) / Devrimo (Zengin bir bloga benziyor, yurtdışında yaşayan Devrim Aslı İyigün'ün) / Ethem'in Gezileri (6 yıldır seyahat yazıları yazıyorum demiş, denk gelmemişim hayret!) / Gezi Yazıları (Benim Pansiyon'a eklemek istediğim seyahat filmleri bölümünü bu blog yazarı eklemiş bile. Aklın yolu bir! Bu blog sonradan GeziYazıları.Net adresinde devam etmiş hayatına) / Tamamen Saçmalık (Toronto'da yaşayan İlker Ender'in blogu. Daha önce keşfetsem, çalardım Toronto'da kapısını) / Gezgin Aile (İşte özlediğimiz bir aile. Çocukla gezilmez diyenlere örnek olsun) / Açık Bilet (Deniz ve Barış'in dünya seyahati; tam takip etmeye başlamıştım ki, yazmaz oldular) / Çaglar.ca (Çok güzel fotoğraflar var) / Babüsselam (4 yılı devirmiş bir blog, içerik bayağı zengin) / Lamaorda (Bir Uzun Yol Güncesi; Rahmi Barutçu ve Vedat Diriker'den fotoğraf zengini ortak bir blog. Motor severler özellikle incelesin) / Nereden Gelip Nereye Gidersin Ey Yolcu (Adı kadar uzun olmamış blogun ömrü, sürmesini dileyeceğim bir blog) / Selma Şevkli'den transDeneyim (Selma ben seninle arkadaş olmak istiyorum!) / Filistin'e Gönül (İlk okuduğum gece atlayıp bir araca, Filistin'e doğru yola düşmek istemiştim. Hala gitmiş değilim, ama elbette gideceğim) / Necmi Toraman (Baudelarie'in sevdiğim bir sözü var sitede: "Gerçek yolculuk, sadece yolculuk için yapılır". Gerçek gezginlerden Necmi Toraman. Sitesi de çok başarılı) / Yine Düştük Yollara (Deniz ve harita düşkünü bir gezginin notları) / Meyve Sepeti Geziyor / Gezi Ekspresi (Gezi severlerden gezi rehberi) / Gezihane ('Şehirlerin, ülkelerin, kültürlerin ve lezzetlerin anlatıldığı, fotoğraflarla beslendiği özgün gezi notları' açıklaması yapılmış) / Dünya Gezintisi (Alternatif tatil beldesi arayanlara...) / NewYork'tan Sevgilerle (NY'ta yaşayan bir Türk'ün blogu) / Gezgindir Gezenin Adı ('Gezmeyi seven, paylaşmayı da sever' demiş Serap ve Tamer bloglarında, katılmamak mümkün mü?) / Ve Bisiklet / Gezi-Yorum (Özellikle Türkiye'deki bazı şehirler hakkında bilgi veriyor, imla hataları gözüme battı) / Az Gezmiş (Hoş bir site olmuş. Fırsatlar bölümünde kampanyalardan haberdar ediyor. Hmm, ben de bloğa böyle bir bölüm ekleyebilirim) / Gün Işığı (İyi niyetli bir çaba) / Otobüste (Eğlenceli bir blog. Otobüs anılarını yollayan okurların hikayeleri de yer alıyor. Vaktiyle yazdığım şu yazıyı yollasam mı ben de :P / Çin Macerası (Şanghay'a Çince öğrenmek için giden 25 yaşındaki Gülhan'dan Çin üzerine oldukça detaylı bir site) / Mavi Limon (Ayşegül'ün yurtiçi ve yurtdışı seyahat notları; aynı sularda yüzmüşüz, nedense temas etmemişiz) / Bozcaadalıyım (Bozcaada hakkında faydalı bilgiler ve linkler var. Site tasarımı çok göz yoruyor, zemin renkleri acilen değiştirilmeli!) / Gez-meli (Yazılar copy-paste gibi duruyor. İyi olasılıkla derlenmiş. Şahsi herhangi bir yoruma rastlamadım göz attığım sayfalarda. Bu tarzı sevmiyorum) / Amsterdam Günleri (Cemre ve Ceren'in Hollanda'da yaşadıkları günlerdeki izlenimleri ve civar ülkelere yaptıkları gezilerin kısa notları / Hayalleme (Murat'ın İstanbul'a dair yazılarından oluşuyor. Yazarı tarafından şöyle anlatılmış blog: 'Merak ettiğim tarihi eserleri internet ortamında bulamadığımdan şikayetçiydim. Okuduğum, bildiğim ve gezdiğim kadarıyla yazmaya başladım'. Fikir güzel) / China Günlüğü (Çin'de yaşayan bir Türk'ün gözünden Çin ve Çinliler. En son Nisan 2009'da güncellenmiş, ama belli ki vaktiyle çokça takip edilmiş) / FotoGezi (Başarılı fotoğraflar var, bolca da yazı. Sağolsun Pansiyon'u da favori bloglarından yapmış Bloxoo'da, vallahi ben külahı vermedim:P) / Devri-Alem (Gizem'in vikipedi dünya şehirleri derlemesi) / AmasraGezisi (Serkan, Amasra hakkında bilumum bilgiyi derlemiş toplamış. Bu ilkbaharda gideceğim için, yola çıkmadan iyice bir okuyacağım. Blogdaki son yazı Ocak'09 tarihli) / BeautiesOfTheWorld (Türkiye'nin güzelliklerini anlatan İngilizce yazılmış bir blog. En son 2008'de yazılmış. Yazılar devam etse iyi olurmuş. Nereye gidelim diye soran yabancı dostlara önereceğim) / Çok Gezen (Yazar blogunu şuraya taşımış sonradan; şimdilik birkaç Avrupa ve Türkiye şehri yazısı var, ama bu arkadaş gelecekte de gezeceğe benzer) / Gümüşhane'ye Dair Herşey (Tarihinden, fotoğraflarına, yöresel yemeklerden, el sanatlarına Gümüşhane hakkında bilgiler) / Vize (Ülkelerin vize koşulları, belgeler vs. Sanırım danışmanlık ve vize müracaat servisi de veriliyor siteden) / Konya İli Tanıtım Blogu (daha önce bilsem gitmeden okurdum, tühh) / Amatör Gezgin'in Gezi Notları / Norveç ile İlgili Her Şey (Norveç'in iklimi, ekonomik yapısı, vize başvuruları, havayolu ulaşımı vs) / Gezi Rehber (Bayram-seyran yılbaşı, sevgililer günü gibi fırsatlar için öneriler, paket turlar vs hakkında) / Istanbul Backpacker (İstanbul'a backpacker olarak gelen turistler için hazırlanmış, iyi bir amaç) / Ekmek Arası Hellim (Kıbrıs üzerine bir blog) / Gezi Hatıraları (bir gezi portalı, üyelerin Türkiye'de yaptıkları seyahatler ile ilgili gezi hatıraları yayınlanıyor) / Sarapci (Seyahat yazıları da olan kişisel bir blog) / Gecturk / Saros Türkiyenin En Temiz Denizi / İlledeSeyahat (İstanbul'dan Antalya'ya taşınmış bir 'ev hanımı'nın seyahat anıları:) / Fethiye & Ölüdeniz (Fethiye hakkında her şey) / Gezgin Köpek (Gezgin köpek Biblo'nun seyahatleri, artış şu adrestelermiş) / Zlin guncesi (Çek Cumhuriyeti'nde bir Türk öğrenci, hem de adaşımmış, bak şimdi:) / Mimari Harikalar (Adı üstünde, blog dünyadaki mimari harikalar hakkında) / Butik otellerim (Tatile çıktıysam butik otelde kalırım arkadaş diyenler göz atsın mutlaka) / Seyahatkolik (Türkiye’nin turistik tanıtım portalı) / Gezip Gördük (Çiftçigüzellerinin seyahat anıları. BÖ! Hobi kategorisi 2.si olmuş) / Hangifirma.Net (Bir şehirden başka şehire hangi otobüs firmalarının gideceğini öğrenmek için) / Enez Simalar ('Gerçek yaşam öyküleri, anılar, olaylarla tanıdığımız Enezlileri ve Eneze gönül verenleri unutmamak, hikayelerini ve isimlerini geleceğe taşımak için bilgi, fotograf, isim ne olursa bu sayfalarda derleyip yayınlayacağız' deniyor başlığın altında, açıklama olarak. İÜ kampında kaç yazımı geçirdim ben. Hey gidi. İnceleyeyim şu blogu iyice) / Ots - Online Turizm Stratejileri (Profesyonel bir blog, beğendim. Turizmden ekmek yemek isteyenler göz atsa iyi olur) / Butik Oteller (Türkiye'deki butik otelleri listeleyen başka bir blog) / Roma Gezi Rehberi ('Roma Gezi Rehberi, kendi başınıza yapabileceğiniz, 3 gün Roma ve 1 gün Floransa'yı kapsayan gezilecek yerler, yapılacak aktiviteleri ile ilgili bilgi veren bir tur rehberidir' denmiş açıklama olarak) / Gezelim Görelimm ('Tatile diyince aklımıza gelen heryer...' denmiş başlıkta. Bu Türkçe yüzünden ben blogu okumam, kusura bakmayın) / Enez'de Barış (Edirne Enez üzerine bir blog daha) / Destinationstar / Gezdim Gördüm (Berna'nın seyahat anıları) / Göçebe (Vancouver'da yaşayan Duygu'nun gezilerinden notlar, yemek tarifleri, film eleştirileri) / Gezi Hatıraları (İçerik şimdilik çok az) / Gezi Yorumları (Aaa, bizim Serkan'ın bloguymuş bu. 2007'de kalmış ama, güncellenmemiş sonra) / Bedava Uçak Bileti (Promosyonlardan haberdar ediyor. Siteden bilet satışı mümkün olduğuna göre ticari bir amaçla açılmış. Bence sakıncası yok) / Photos&İstanbul (Evrim'in İstanbul gezileri ve fotoğrafları. Profilde şöyle yazıyor: İstanbul'u anlatırken hayatı değişti. Artık Çin'i anlatıyor. Hikaye kokusu aldım:)) / Tur Rehberi (Turla gezenlerdenseniz, nereye tur alacağınızı saptamak için faydalanabilirsiniz)

Düzeltme: Atladığım linkleri özür dileyerek hemen ekliyorum: GezenBilir (Üye oldum da henüz bir varlık gösteremedim), Blog-Pirasoglu (Kadir Bey'in blogu. Seyahat blogu denemez ama gezi yazılarının günden güne artacağına eminim) / Gezgin (Değer verdiğim, uzun zaman izlediğim gezgin bir aile. Kopmuştuk, baktım ki dünyanın altını üstüne getirmişler haberleşmediğimiz arada) / CuriousGlobalCat (Gezi bölümü de olan kişisel bir blog. Kenarda bekleyen 1000 fotoğrafın yakında kelimeleriyle buluşmasını umuyorum:) / Sırt Çantalılar (Tembellikten üye olamadığım bir grup; önce grubu oluşturup sonra siteleşen ilginç bir oluşum, takip edeceğim) / LeventBoz (Gezgin bir arkeloğun hayatından kesitler) / Gregor Samsa (Neden gittim İstanbul'dan?) / Ekmekçi Kız (Gezmeyi seven, hayatın kendisinin bir yolculuk olduğunu bilen, saygı duyduğum bir kadının, içine 70 yolculuk yazısı biriken kişisel blogu) / Asortik Krep (Turkuvaz suların kıyısında geçen bir hayat ve ara ara çıkılan seyahatlerin notları) / Figoltx (Kenya'dan bildiriyor) / YolculuğunTadınıÇıkar (Geleceğin gezgin yazarı) / Gezelim Yazalım / Uzağa Giden Kadın / Gezgin Martı / Dünyayı Dolaşan Pideci (İsmet İnce’den gezi notları) / IcameIsawIshot (Gogo’dan fotoğraflar) / EzberBozan (Kategori I'e yeni bir örnek) / SenDeGit ('705 gezgin, 198 gezi notu' açıklaması yapılmış başlıkta. Yahu tek yazarlı Pansiyon'da bile 300 civarında yazı var. Çıkarın o başlık açıklamasını, ayıp oluyor:) / LeipzigGunlugum / Levent'in Yeri (Yol arkadaşından okumuştuk ilk anılarını, bakalım Levent gözüyle olaylar nasıl akmış? / Babama Söylemedim (Kaçamak bisiklet gezileri) / FotoRoportaj (Resimli hayat bilgisi) / Uganda Günlükleri (Volkan Tüzün, Uganda'dan yazıyor) / SedaUganda'da (ODTÜ Psikiyatri öğrencisi Seda’nın Uganda ve Kenya'da geçen ayları)

İki hafta önce Blograzzi'de 'Gezi Bloglarına Bir Göz Atalım' başlığı ile Hakan Nural imzalı bir yazı yayınlanmış. Listede Pansiyon'un açıklamasının yanında gülücük işareti konmuş olmasından sevildiğim sonucunu çıkardım. Havamı bozmayın:)

26 Ocak, 2010

kış uykusu


Asosyal oldum ben, a dostlar!! Kış uykusuna yatasım, bahara kadar uyanmayasım var.

Şu hayatta sevmediğim şey varsa, yağmurdur, çamurdur, soğuktur, iş güç duramazken şehre düşen kar tanesidir!

Bugünlerde tropikal adalara göçeceğim yaşlılık günlerinin daha çok hayalini kurar oldum.

Telaş edip mesaj atanlar çok yaşasınlar!

Güneştir benim pilim, bulutlar açılınca aranıza döneceğim.

20 Ocak, 2010

duyurular

Binrota'dan Kitap Projesi:
Sitenin en gezgin üyelerinden Başar Kurtbayram'ın yazılarından oluşan "Şaşkınlık Verici 55 Gezi Rotası" isimli kitabın Mayıs 2010'da yayınlanması planlanıyor. Yazılara 1 Şubat'a kadar yorum bırakabilir ve kitaba girecek rotaların belirlenmesine ve yazıların son halini almasına katkı sağlayabilirsiniz. Yorumlarıyla kitabın şekillenmesine katkı sağlayan herkese basılacak kitabın bir kopyası hediye olarak verilecek.

Fotogezgin'den Gezi Yazısı Yarışması:
Konuyla ilgili Hürriyet Seyahat'te çıkan yazı için tıklayın. Başvurular 31 Ocak'a kadar sürüyor (ben sitede başvuru için bir e-mail adresi bulamadım).

Genç Gezginler Seyahat Bursu'na Yeni Destekler:
Havuzumuz büyüyor! Bursa maddi destek sağlayan yeni isimler: Kemal Sinecan (200 TL), Hirondelle (100 USD), Gökhan Uçar (100 TL), Ceyhan Karaduman (40 Pound) ve İrte Topaloğlu (50 USD). "Allah bin bereket versin" mi derler? :)

19 Ocak, 2010

iran'a seyahat, neden olmasın?

Yeni keşfettiğim İranlı müzisyen Mohsen Namjoo'nun Ey Sârebân isimli parçasını sizinle paylaşmak için 2007'deki İran gezisinde çektiğim fotoğraflardan bir klip hazırladım. Bir sözlük yazarının dediği gibi "ne zaman dinlesem, içimden bulutlar geçer... kâh hüzünleri kapar da geçer, kâh tufana döner de geçer..."

Ey sârebân, ey kârevân, leylâ-yi men kocâ mî berî / Ey kervancı, ey kervan, leylamı nereye götürüyorsun?

Turist olarak komşuyu ziyaret etseniz sizi nasıl bir hayat bekler, kadınlar neye benzer, ne giymeniz gerekir gibi konularda fotoğraflardan fikir edineceğinizi sanıyorum. İran bence dünyanın en özel ülkelerinden biri. Bu yıl Cuma'ya gelen 23 Nisan tatili çok güzel bir fırsat olur, benden söylemesi!

16 Ocak, 2010

seyahat etmek için 10 harika bahane (5)

Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Yumurta mı tavuktan, yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar?

Her insanın farklı bir yaşam motivasyonu var. Benimkinin adını çoktan koydum: merak. Hayatım boyunca okuyan bir insan oldum ben. Üniversiteye kadar, yani dar alanda kısa paslaşmalarla idare ettiğim ve akşamlarımı 'mecburen' dört duvar arasında geçirdiğim yıllarda, bulduğum en eğlenceli yaşam aktivitesi okumaktı. Her kitap beni yeni bir kelimeyle tanıştırdı. O vakitler insanın kelimelerle düşünebildiğini, içine aldığı/ içine girdiği kelimeler kadar olduğunu bilmezdim.

Üniversiteye başladığımda beslendiğim kanallar çeşitlendi, gelişti. Artık yeni kelimelere ulaşmak için kitap okumaktan başka yolları da keşfetmiştim gezmek gibi (Burada gezmeyi 'tanımadık sularda yüzmek' anlamında kullanıyorum). Taksim gecelerinde takılmak, otostop çekmek, kantin köşelerinde veya kulüp/stk toplantılarında sosyalizm/ateizm/gay gibi ‘yasaklı’ kelimelerin varlığını öğrenmek, 17 yaşındaki Özlem'in o gün için hayatında devrimdi.

“Kim olduğumuz, geçmişte nerede olduğumuz ile ilgilidir” demiş William Langewiesche. Ne güzel söylemiş. Geçtiğim tüm o yollar; kitaplar, okullar, çalışma hayatı, seyahatler, değişen ortamlardaki farklılaşan deneyimler. Bunlardan arta kalan kelimeler, kelimeler... Ben mi kelimeleri doğurdum, kelimeler mi beni doğurdu?

Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar? Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı?

Türkçeye genelde bilgi olarak çevrilen 2 İngilizce kelime var: Information ve Knowledge. Aslında knowledge bilgiden ötesi, sanırım en uygun kelime irfan. (İrfan "Bilme, anlama, kültür", "bilgi, zeka ve deneyle oluşan zihin olgunluğu", "gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziş, varış" şeklinde açıklanmış sözlükte).

Yumurtanın tavuktan, tavuğun da yumurtadan çıktığı bilgisine, köyde küçük bir gezintiyle ya da ilkokulda hayat bilgisi kitabıyla erken yaşlarımızda ulaşmış olabiliriz. Mesele bilgiye ulaşma yolumuz değil. O bilgiyi içimize almamız, değerlendirmemiz, kavramamız, yorumlamamız, kullanmamız. Gerçeğe ulaşmak için istek duymamız. Mesele irfana varmamız. Mesele hayatta kalmak için yumurtadan tavuk, hayattan zevk almak için tavuktan yumurta çıkartmamız. Sonra da yumurtayla menemen, omlet gibi lezzetler yaratmamız.

Seyahat eden insan, kelimelere aç bir okur gezerdir. Yumurtanın tavuktan, tavuğun yumurtadan çıkmasından daha zor ulaşılan bilgileri, okuyarak ya da görerek öğrenen, öğrendiklerinden yeni sorular üreten, soruları ve yanıtları çoğaldıkça yaşamı zenginleşendir.

Seyahat, bilgiye ve irfana ulaşmanın en eğlenceli yollarından biridir.

12 Ocak, 2010

cüret

"Her ne yapabiliyor ya da yapabileceğini hayal ediyorsan, yapmaya başla. Cürette deha, güç ve sihir vardır."- Goethe

2010 için kendime bir hedef koydum; bir şeye cüret etmeye karar verdim. Bakalım deha, güç ve sihir bana yüzünü gösterecek mi? :)

10 Ocak, 2010

bas bas paraları leyla'ya

Merhabalar,
Ben en iyi okulun en tembel öğrencilerinden biriyim. Tembellerden diger üçüyle beraber dönem arasında -ki Şubat 2010'a denk gelir- Birleşik Krallık'a gezmeye gidecegiz. Bir haftalık bir plan yaptık. Ucuza uçak bileti bulduk, en ucuz hostellerde 300 kişilik odalarda yer ayırttık, fakat vize işlemleri, pasaport bilmemneleri belimizi büktü. Sizin de sitenizi bu işlere merak saldığımızdan beri takip ediyoruz. Bize belki bu konuda yardımcı olabileceğinizi düşündük. Sizin veya bildiğiniz herhangi birinin maddi desteğini almamız mümkün müdür? Okuduğumuz bölüm gereği görsel sanatlarla da ilgiliyiz. Sponsor olabilecek birinin, şirketin, blogun vs reklamını, belgeselini falan orada keyifle yapabiliriz. Dönüşte bu deneyimimizi yazıya dökeceğiz. Her ne şekilde olursa olsun desteğinizi alamasak da sizinle iletişim kurmak güzel olacak. Haberlerinizi bekliyoruz.
A & U & A & D
ODTÜ Mimarlık 4. sınıf tembelleri

***
Bi kere en iyi okul Boğaziçi, ahh şu Orta Doğu Teknik Üniversitelilerin kendini bilmezlikleri! (uzun zamandır bir Odtülü ile sidik yarışı yapmamıştım, güzel geldi:)) Şimdi siz, ODTÜ Mimarlık 4. sınıf tembelleri, benden para mı istiyorsunuz? Peki, her birinize 10 dolar veririm, yani toplam 40 dolar. Hiiiç burun kıvırmayın, 2'şer bira içersiniz:) Yine de bunun karşılığı olarak bir isteğim var (evet hiçbir şey bu dünyada karşılıksız değil). O biraların içildiği anın kanıtı olacak bir fotoğraf. Ama sadece 4 tipsiz kara kafa Türk oğlanını görmek istemiyorum o fotoğrafta. Yanınıza mutlaka 1-2 kız da eklenmeli. Vee bu fotoğrafı benim için çektirdiğinizi de kanıtlamanızı istiyorum. Artık Özlem-Pansiyon adını neonlara mı yazdırırsınız, kızların rujuyla kolunuza mı, bilemem. O fotoğrafta adım geçmeli! Beni memnun edecek bu fotoğrafı Şubat bitmeden bana gönderirseniz, fotoğrafınızı blogda yayınlayacak ve bir 40 dolar daha göndereceğim. Size sunabileceğim öneri ancak budur:)
Bu işlere sponsor olacak kimse yok maalesef bu ülkede. Amacımız da zaten bu durumu değiştirmek. Umarım gelecek gezinize kadar bu sorunu çözmüş oluruz.
Sevgiler,
Pansiyon

***
Tekrardan merhaba.
Maili aldık defalarca okuduk, güldük. Beklediğimizden daha samimi olan bu cevap çok mutlu etti bizi. Fotoğraf hakkında kafa yormaya başladık. Bi ön çalışma hazır ettik hemen. Kızlar hazır, biralar hazır, dördümüz de kara kafa değiliz enazından birimiz sarı, tek eksiğimiz Londra'da bi pub. Hesap numarası falan gibi sevimsiz işlere girmek istemedik. '......Ankara' adresine mektup içinde tam 4 tane 10 dolarlık banknot bekliyoruz. Daha oradayken fotoğrafı yollarız. İkinci 10 dolarları bizden sonra mail atacak 4 elemana bira parası olarak yollayın, bu sayede biz de bira ısmarlamış olalım. Öptük.

ODTÜ Mimarlık 4. Sınıf Tembellerine Özel Not: Yoğunluktan 10 dolarlarınızı ancak yarın postaya veriyorum. Fotoya eklenmiş 4. kafayı anlamamamış değilim, ama görmezden geliyorum:P Heyecanlı hikayelerinizi ve söz verdiğiniz fotoğrafı bekliyorum. Ben de sizi öptüm:)

07 Ocak, 2010

genç gezginler seyahat bursu 2010 değerlendirme süreci

Daha önce söylemiş miydim, seyahat bursunun geleneksel olmasını istiyorum. Yani yaşı tutmayan, burs duyurusunu geç gördüğü için başvuru yapamamış ya da bu sene burstan yararlanamayacak olan arkadaşlar üzülmesinler n'olur. Gelecek başka şanslar doğurur.
Öngörmediğim şekilde bursa destek veren, hayalimi paylaşan kişiler oldu. Bunlardan sonuncusu da Murat Ağdemir. Murat'ı birkaç yıl önce blog vesilesiyle tanıdım. E-mail yazışmalarımızdan inanılmaz cevval, azimli, tam olarak yollara tutkun bir genç olduğunu biliyordum. Görüşmediğimiz zaman içinde pek çok ülkeyi gezmiş. Şimdi hem okuyor, hem de 2 işte birden çalışıyormuş. Murat dün mesaj atmış, seyahat bursuna 100 Euro ile o da destek vermek istiyor! Bu şimdi göz yaşartacak kadar güzel bir paylaşım değil de nedir? Benim hala bu ülkeden umudum var. Kim ne derse desin!
Burs değerlendirme süreci nasıl olacak?

"Gelecek başvurulardan yapacağım bir ön eleme ile, coşkusuna ikna olduğum 5 adayın yazılarını 15 Şubat'ta blogda paylaşacağım. Interrail'a çıkacak kişiye Pansiyon okurları anketle karar verecek. Mart ortasında da bursiyer belli olacak" yazmıştım ilk duyuru yazımda.
Şartlar biraz değişti biliyorsunuz; sayı daha da artmazsa şimdilik 4 genç gezgin burstan faydalanacak. Bu da ön eleme sonucu 25 adayı oylamaya sunacağım anlamına geliyor (Ne yalan söyleyeyim, 5'i buluruz diye umuyorum).
Değerlendirme süreci, seyahat bursu adayları için beklemek, benim için çok çalışmak demek. Her biri birbirinden heyecanlı, birbirinden hevesli ve yetenekli, pırıl pırıl 300 genç arasından (evet öğrenmiş oldunuz, 300 civarında başvuru oldu) ön eleme yapacağım. Kimisinin 1 sayfalık başvuru yazısından, kimisinin onlarca yazıdan oluşan blogundan izini süreceğim. Sırf hak ettikleri ilgi, değer ve adil yaklaşımı görebilsinler diye. Benim için zor süreç asıl şimdi başlıyor. Kimi seçersem seçeyim yeterince mutlu olmayacağım, 'kusura bakma' demek zorunda kalacağım çoğunluğa üzüleceğim. Umarım sevinenler tutkularının hakkını verir, üzülenler ise pes etmez başka kanallardan zorlarlar hayallerini.
Ön eleme süreci 15 Şubat'ta tamamlandıktan sonra, finalist olarak seçtiğim 25 adayın başvuru mektuplarını Pansiyon'da yayınlamaya başlayacağım ama puanlama işini sağduyusuna güvendiğim (tahminen 20-25 kişilik) bir jüriye bırakacağım. Okurların yayınlanan aday başvuru yazılarına yapacağı yorumlar jüri üyelerinin bakış açılarını değiştirebilir ve kararlarını etkileyebilir belki ama puanlamada bir kriter olmayacak. Bursu almaya hak kazanan genç gezginleri ise 21 Mart'ta blogdan duyuracağım. Sürpriz gelişmeler olmazsa şimdilik planlar böyle.
Tüm adaylara başvurularına cevaben yazdığım notu burada tekrar edeyim: ''Şansınız bol, yolunuz hep açık olsun!".

05 Ocak, 2010

son saatler

antalya'da bir otelin karanlık toplantı odasından yazıyorum bu satırları. burs başvurusunda son birkaç saate girdiğimizi söylemek için...

gece istanbul'a döndüğüm zaman bursla ilgili başvuru süreci tamamlanmış olacak; hayatımızda bir dönem kapanacak ve başka bir dönem açılacak. inanılır gibi değil, nasıl da hızla aktı zaman.