29 Ocak, 2010

tarih sizi hatırlasın !

Eylül ayında, bundan neredeyse 5 ay önce, 'seyahat bursu vermek için genç gezginler aradığımı' söyleyerek çıkmıştım yola. Sürecin nasıl gelişeceği konusunda açıkçası benim de fikrim yoktu. Uzun zamandır atıl kalmış blogumu takip eden var mı, ondan bile emin değildim. Ama gençlere ulaşmak için blogu hareketlendirmenin ve sosyal medyayı kullanmanın iyi olacağına karar verdim.

Yazı internete düşer düşmez, o ana kadar varlığını bile bilmediğim bir okur, Kadir Pirasoğlu, bana mesaj attı: "Ben de 100 Euro ile katkıda bulunmak istiyorum". Beklenmedik bu ilk mesaj çok anlamlıydı. Kadir Bey sağolsun, bursun duyurusu konusunda da çok emek harcadı.

Twitter, friendfeed nedir doğru düzgün bilmezdim; Ali ve Pucca'nın (sonradan pek çok arkadaşın daha) seyahat bursu haberini ve blogun linkini, mikro bloglara taşımasıyla öğrendim.

Yolların bana hediyesi, sevgili Saffet'e bir satırlık mesaj attım; "Saffet, bak ben böyle bir işe kalkıştım" diye. Saat geçmedi, Saffet aradı: "Bursa ben de maddi destek vermek istiyorum. Ayrıca Hürriyet Seyahat'e de bahsettim bu güzel fikrinden" dedi. Bursu blogda duyurmamın üzerinden 10 gün geçmemişti ki, Genç Gezginler Seyahat Bursu haberi Hürriyet Seyahat ekinde Serhan Yedig desteği ile yayınlandı. Bu haber kitlelere ulaşmaktan çok daha fazlasıydı; projeyi kurumsallaştırdı, güvenilir kıldı. Ciddiye alınmama etkisi büyük oldu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden konuşmacı olarak resmi davet almak; yolların bana ne kattığını, bu ülkenin gezgin sayısını 3-5 kişi de olsa artırmak için neden uğraştığımı, Genç Gezginler Seyahat Bursu sürecini öğrencilere yüz yüze anlatma fırsatı bulmak, yine bir ilkti ve burs başvuru sürecinde önemli bir dönemeçti. O konuşmanın haberi, lokal ve ulusal basında yer buldu, bursun duyurusuna önemli katkısı oldu.

Bora Bilgin'in bloguna burs duyuru banner'ını koyması, başka bir açıdan ilkti. Seyahat Bursu imece usulü desteklerle duyuluyor, başvurular günden güne artıyordu. Sonunda 5 Ocak'ta başvuru süresi doldu. Bursa yaklaşık 300 'doğuştan gezgin' başvurdu.

Basılı ve sosyal medyada Genç Gezginler Seyahat Bursu ile ilgili çıkan haberler, forumlardaki duyurular, posterini bloglarına ekleyen blogcular:

Hürriyet Seyahat- Eylül'09 / Hürriyet Seyahat-Kasım'09 / Pirasoglu Blog-KadirPirasoğlu / BirDozMinikGüzelŞey / Pucca / On5Yirmi5 / Ali Sağlam / Levent Boz / Varuna Gezgin / SandaletliSeyyah-Bora Bilgin / Foto Gezgin / Çerçöp / Siminya / Gençtur Bülten / CuriousGlobalCat / DevrimAtılkan / Haber.Mynet / StarGazetesi / AbbasGüçlü.Com.Tr / CumhuriyetPortal / YanıkAyak / ŞimdiUzaklardayım-ÇağlayanTekten / Bursluyuz.Biz / Sinemaskop / Şimdi Gezelim-BaşarKurtbayram / AslıBerry / HaberX / HaberAjans / AnkaraHaber / Harbi Mi? / Haberler / AKampus / Xing / MersinSonDakika / Kampist / MAKÜ / Okur Yazar / Pınar Dumlu / Teknik Portal / TrenleGeziyorum / EmreTanrıverdi / SabriDeneme / AirPortHaber / Bisikletle / OnsekizimdenSonra / TurkForum / Antepian / GezenBilir / OnurBaykal / Burs-Rehberi / ADemiral


Genç Gezginler Seyahat Burs havuzuna katkıda bulunacaklar (29 Ocak'10 itibariyle durum. Umalım ki, 21 Mart'a kadar destekler daha da büyüsün):


Kadir Pirasoğlu (100 Euro), Saffet Emre Tonguç (200 USD), dost bir kurum (500 Euro), Aslı C. (50 Euro), Burçin Dermenci (50 Euro), Çiğdem Yücel (100 USD), Barış (50 Euro), Evrim Akdoğu (100 TL), Kemal Kirişcan (200 TL), Gökhan Uçar (100 TL), Murat Ağdemir (100 Euro), Çerçöp-Hirondelle (100 USD), Ceyhan Karaduman (40 Pound), İrte Topaloğlu (50 USD), -henüz haberi yok ama- Yonca Ertürk (100 USD:)), e ben tabii- Özlem Yücel (500 Euro)... vee Hürriyet Seyahat eki (yayınlanacak yazıların telifi ve sponsor firma desteğiyle, yaklaşık 600 Euro).

Tarih sizi hatırlasın !


Not: Seyahat bursu finalistlerinden olacak -yani jüri oylamasına sunulacak- ilk adayın başvuru mektubunu, haftasonu Pansiyon'da yayınlayacağım. 15 Şubat'a kadar sabretmeye gerek yok:)

6 yorum:

NzN dedi ki...

Maddi ya da manevi katkısı olan herkese kocaman kocaman sevgilerimi göndermek istiyorum.
Kesinlikle tarih sizi hatırlasın!!!

Adsız dedi ki...

İsmimizi de açıkladın ki artık mecburuz vermeye :)

Kadir dedi ki...

Esas Özlem Hanım tarih sizi hatırlasın ..

Böyle güzel bir dayanışmaya öncülük ve bizide ortak ettiniz..Şu anda hem mahçup oldum hemde gururlandım.

Teşekkür ederim..

OzlemPansiyon dedi ki...

sevgili adsız,
ben hiçbir şeyi boş yere yapmam:)

ebru dedi ki...

süper bir şey yapıyorsun. :) seyahat konusu yeterince heyecanlı ve türkiyede bu kültür ne yazık ki yok. gençleri, yeni nesli desteklemek gerçekten çok heyecan verici. sadece avrupa da değil türkiye içinde seyahat kültürü bile yok. benim de aklıma "al sırt çantanı çık yola" kültürünü geliştirmek için bir sürü fikir geliyor, hayal kuruyorum. :))

senaaaaa dedi ki...

ne kadar tatlısınız!! ^x^