03 Aralık, 2009

sri lanka: hindistan'ın gözyaşı

Eski adıyla Seylan, Arap kaynaklarına göre Serendip, yeni adıyla Sri Lanka Hint Okyanusu'nda yer alan tropikal bir ada ülkesi.

Kimileri ona okyanusta bir inci diyor, kimileri gözyaşı. Bazen de birçok değerli taşın kaynağı olduğu için Yakut Adası ya da Filler Adası olarak anılıyor.

Marko Polo ona 'dünyanın en güzel adası' demiş, Sinbad gemisi batınca Sri Lanka'ya sığınmış, efsanelere göre Adem peygamberin cennetten kovulduktan sonra indiği yer de yine Sri Lanka adası.

Haritada bakınca Hindistan'dan akan bir gözyaşı damlasına benziyor adanın biçimi. Fakir halkı görünce ve tarihi seyri boyunca adanın başından eksik olmayan dertleri okudukça, ben Sri Lanka'ya Hindistan'ın Gözyaşı tanımlamasını daha çok yakıştırdım açıkçası.

Sırasıyla Portekiz, Hollanda ve en son da İngiltere'nin egemenliğinde Sri Lanka, bağımsızlığını 1948 yılında kazanmış. Son çeyrek yüzyılda, bağımsız bir devlet kurmak isteyen Tamiller ile yaşanan iç savaşın sonucunda 70.000 kişi ölmüş. Ülke en son 2004 Güney Asya depreminden sonra oluşan tsunami felaketinde de yaklaşık 30.000 vatandaşını kaybetmiş. Evet evet, burası kesinlikle okyanusta bir gözyaşı damlası.

Sri Lanka'ya 7 kişilik bir grup olarak gittik. Toplam 5 günlük seyahatin 36 saatini yollarda geçirdik. Sri Lanka notlarını seyahat ekimizden Berk yazacak bu sefer. Ben bulduğum her aralıkta uyuduğumdan ve halkla iki kelam lafı zor konuştuğumdan onun benden daha fazla gözlemi var açıkçası. Haydi bakalım Mr Bırgı. Gösterin maharetinizi:)

1 yorum:

kamøløsø dedi ki...

sri lankaya 5 günlük bir gezi... tek kelimeyle harika. Biz burada, bulunduğumuz yerde merakla blogunuzu izlerken, siz dünyayı geziyorsunuz.:)
Sri Lanka yolculuğuna 28 Kasım da mı başladınız?
Berk beyin gezi notlarını merakla bekliyoruz.