27 Ocak, 2010

seyahat blogları / gezi siteleri

Temasal bloglar, sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği, günlüğe benzeyen web siteleridir diyor Vikipedi. Temasal bloglar içinde haliyle en çok ilgimi çekenler seyahatle ilgili olanları. İnternet dünyasında seyahat bloglarının ve gezi sitelerinin sayıları günden güne artıyor.

Blogu açtığımda -Mart 2006- Türkçe yazılan bir iki seyahat blogu ve sitesinden fazlası yoktu. O dönemler seyahat konusunda yordam gösteren kişilerden biri e-mail grubuna attığı yazılarından takip ettiğim Gülin Aköz'dü (Linkteki adrese boş mesaj atarsanız siz de o gruba üye olabilirsiniz). Gezginler Kulübü de vardı tabii, ama nedense hiç iletişim kurmadım. Seyahat üzerine yazılanlara gazete, dergi, kitaplardan ya da Saffet Emre Tonguç gibi seyahat yazarlarının sitelerinden ulaşırdık).

Bugün yeni seyahat blogu var mı diye tarama yaptığımda şaşırdım açıkçası. İnternetteki varlığımız bayağı bir genişlemiş. Seyahat blogları ve gezi siteleri konusunda derleme yapmanın; kategori içinde alt kategoriler yaratmanın ve bloglara dair yorumlarımı yazmanın faydası olacağına karar verdim. Gördüğüm kadarıyla blog dizinlerinin seyahat listeleri yeter yönlendirmeden uzak. Üyeler arası puanlamalara göre kategori sıralamaları oluşturulmuş; biraz da 'al takke, ver külah' olmuş sanki. Barış Manço usulü '10 puan, 10 puan, 10 puan, 10 puan... Kırk puanla bu da şampiyon'. Bence de emek harcayan herkes şampiyon. Ama kimileri benim için biraz daha şampiyon:)

Seyahat/gezi blog ve sitelerini, alt kategorilendirmeler yaparak listelemeye çalışacağım. Bu yazı üzerine keşfettiğim ve henüz gereken detayda inceleyemediğim tüm siteleri de vakit buldukça okumak üzere yazıya ekleyeceğim. Buyrunuz Özlem-Pansiyon'dan seyahat blogu alt kategorilendirmesi ve seyahat blogu / gezi sitesi listesi:)

(I) Genelde 30 yaş civarı, kariyerini bir süreliğe askıya alarak mecaraya atılmış, çoğunlukla iyi eğitimli, kişiliğinde kahramansal özellikler gözlenen, erkekse 'vahşi cazibe', kadınsa 'arıza mı ne?' tadında algılar uyandıran, görece uzun süren yolculuğunun önemli tüm dönemeçlerini (yaşadıkları, deneyimledikleri, sorguladıkları, başına gelen ilginç hikayeler vs) okuru ile paylaşan gezginlerin blogları. Çoğunlukla bu bloglar macera bitince biter, kalbimizde hoş bir seda olarak kalır. Benzer bir yolculuğa çıkacak ateşli 3-5 genç, kendi seyahati öncesi bu blogları bulur ve hatmeder, bitli turist için hayat kolaylaştıracak ipuçlarını bu bloglardan edinir. Yolculuk devam ederken denk gelinmediyse bu tarz bloglara, en heyecanlı aksiyon romanına taş çıkaracak güçteki yol hikayelerini, sonradan baştan sona okuyan da pek bulunmaz.

1. Barış Nerede : Kategori I'e giren, gördüğüm ilk Türkçe seyahat blogu (varmış belki de, ben karşılaşmamışım). Hayatımın akışını değiştirdi Barış'ın blogu. Blogda, Barış'ın süper sevimli üslubuyla yazdığı, 9.5 ayda tamamladığı ve 14 ülkeyi kapsayan dünya seyahatinin notlarına ulaşabilirsiniz. Türkiye'yi yeni bir blog temasıyla tanıştıran Barış, turunu tamamlayınca yazmayı da bıraktı maalesef.

2. Özlem-Pansiyon : Seyahat blogu olarak doğmadı. Barış'ın bloguna rastlayınca Özlem, 'bu şapti çocuk tek başına seyahat edebiliyorsa, ben de ederim uleynn' dedi ve kendini yollarda buldu (Yeni Zelanda'da bir uçaktan atlarken fotoğrafını görerek tanıdığım Barış, en yakın arkadaşlarımdan biriyle evlenip Pansiyon'un -yani evimin- en sıkı müdavimlerinden ola geldiğinden beri kendisine bu şekilde sataşıyorum, yanlış anlaşılmasın:)). Yazarı bohçayı kapıp evden kaçınca, Özlem-Pansiyon da haliyle bir seyahat bloguna dönüştü. Mayıs 2006-Ocak 2007 arasındaki yazılar, Pansiyon'un I. kategoriye girdiği döneme denk gelir. Haliyle bu alt kategorinin ilk kadın blog yazarı olduğum da söylenebilir. Şimdilerde kategoriler arası bir yaşam seyri izlemektedir Pansiyon.

3. Cüneyt 360 : 2006 sonlarında dünyanın çevresinde 8.5 ay süren bir tur atarak 20'nin üzerinde ülkeyi gezdi Cüneyt. Gezdiği ülkelerle ilgili oldukça derli toplu; bilgilendirici ve özendirici yazılar yazdı. Bir vakit yoldaşlık etmişliğimiz, yollarda buluşmaya çabalamışlığımız vardır.

4. Arzu Ortaç : Profesyonel bir rehber olan Arzu ile, ben Güney Amerika'dayken yazışmıştık ilk. Benden sonra kıtayı o boydan boya geçti. Geçen sene Asya'yı da dolaştı. Birkaç gün önce ise 2,5 ay sürecek Afrika macerasına başladı. Açık söylüyorum, kadın gezginleri daha çok seviyorum. Arzu'nun yazıları, hayatı sorgulayan bir insanın elinden çıkıyor. Yaşasın 'arıza mı ne?' gezginleri !:)

5. Şimdi Gezelim : Bir gün ortak bir arkadaşımızdan mesaj geldi, 'Başar dünya seyahatine çıkıyor, tanışın' diye. Bu Başar yola bir çıktı, çıkış o çıkış ! Gezdi yazdı, yazdı gezdi. Ben yerleşik düzene alışmaya çalışıyordum, seyahat edenleri takip etmek sinirimi bozuyordu o vakit. Sonradan topluca okudum blogunu. Yazıları hem renkli, hem bilgilendirici. Faydalı linklerle de olmuş, kaymaklı ekmek kadayıfı. Şiddetle önerilesi.

6. Şimdi Uzaklardayım : Gariptir, seyahat ile ilgisi olmayan bir blogun yazarıyken tanıştık Çağlayan'la. Bir yazısı üzerine, 'yola at kendini' dedim. Bir yıl geçmedi, bir mesaj geldi: 'Ben dünya seyahatine çıkıyorum!':) Dörtbuçuk ayda Ürdün'den Arjantin'e doğru gezegeni turladı, maceralarını sıcağı sıcağına yazdı. Dönüşünde gezgin yazarların bir kısmıyla tanışmama vesile olan etkileyici bir fotoğraf gösterisi yaptı. Sadece bir blog yazarı değil artık, dost statüsüne geçti.

7. Tulga Ozan : Latin Amerika Güncesi adıyla başlamıştı yazmaya Tulga. Baktım, İskoçya'dan İran'a oldukça genişlemiş yazılar. Sitesi de bayağı yakışıklı olmuş hani!

8. Zooda Yolda : Kategorinin yeni örneği. Bir yıl kadar önce mesaj atıp sorular sormuştu Eda, çoğu yanıt yazdığım kişiden bir daha ses çıkmıyordu, unutmuşum. Bir sene geçti, bir mesaj daha: 'Sonunda yola çıkıyoruz! ' Şimdi Ekvator'da Zooda çifti. Biz de takipteyiz tabii.

9. Gezgin Rocker : 2004/2005 yıllarında çıktığı Asya yolculuğunu tüm detayı ile yazmış Keremcan. Anılarını günlük notlar şeklinde mi paylaşmıştı, sonradan mı yazdı emin değilim. O vakitler keşfedememişim. Kimdir gezgin rockçımız, şimdi ne yapar, en ufak bir fikrim yok. Gezgin kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağladığı ve internet üzerinde bilgi paylaşımının Türkiye'deki öncülerinden olduğu için, benim listemde her zaman ön sıralarda olacak, unutulmayacak!

(II) Hayatlarında seyahat hiç eksik olmayan, ama bir şekilde yerleşik bir düzen de tutturmuş gezginlerin seyahat ettikçe güncelledikleri bloglar. Bu bloglarda her yazı ya bir maceradır ya da başka bir gezgine kılavuzluk edecek, ilham verecek faydalı öneriler içerir. Yazılar zamana yayılmanın rahatlığı içinde yazıldıklarından, belli bir kalitenin de genelde üzerindedir.

1. Sandaletli Seyahat : Blog dünyasının birbirinden ilginç bloglarıyla tanıdığı, sevdiği, takip ettiği Bora'nın seyahat yazılarını yazdığı blogu. Kategorinin bence yıldızı. Yazılarında evden çıktığı andan itibaren başlıyor anlatmaya, bazen eve döndükten sonra bile -seyahatin izleri devam ediyorsa- sürüyor o anılar (Bknz Brezilya'dan taşınan tarantulanın hikayesi). Bu kadar ekonomik uçak biletini bu adam nasıl alıyor diye imreniyordum, artık eşi 'sessiz kahraman' Neşe'nin bulduğu promosyonların mesajlarını bana da yolluyor, seviniyorum:)

2. Yol Gidenindir : Blogun yazarı Borga ile bir iş toplantısında karşılaştım, sene 2007. 'Yaa ben seni bir yerden tanıyorum' filan derken, blogdan olduğunu anladık:) Bu aralar daha sık yazıyor, güzel oluyor.

3. Aylak İlsu : Karlı İstanbul haftasonunu, benim gibi blogunun tipini değiştirerek geçiren İlsu'nun blogu. Çok güzel olmuş, beğendim:)

4. Yanık Ayak : Blogundan önce kendisini gördüm. Başka bir gezgin doktor İstanbul ziyaretinde kardeşim diye tanıttığı için telefonu bende Gökhan Bilgin olarak kayıtlı hala:) İkinci görüşmemizde 'gezginler pek sosyal olmaz, senin bu sosyalliğin şaşırtıcı' demiş bir insandır kendisi. Kendini insan sevmez sanan (ve feci yanılan) bu sevimli gezer yazarın blogu da, keşke daha sık güncellense dediklerimden biri.

5. Löplöpçüler : Belki yakında yeni bir alt kategoriye vesile olacak, yemek için gezen, anılarını da genelde yemek ekseninde anlatan neşeli bir çiftin ilginç blogu:)

(III) Her gün bir yerden bir yere uçmak yerine, maceralarını bilinmez bir ülkede önce sandalyenin ucuna ilişerek, sonra sandalyeye biraz daha biraz daha yerleşerek yaşayan, yeni bir hayatı zorlayan, yaşadıkları o yeni ülke ve insanına dair gözlemlerini paylaşan, oraları buralara getiren, o ülkeleri bize komşu, o insanları bize kardeş yapan bloglar. Bu blog yazarları da oturmuyor tabi yerlerinde, yaşadıkları ülkelerdeki şehirlere ya da civar ülkelere bolca seyahat ediyor ve o anılarını da bizimle paylaşıyorlar.

1. Pigmelerle Dans : Meltem Uganda'daki yerleşik hayatıyla ilgili notlarını, zaman zaman çıktığı ve ağzımın sularını akıtan Afrika seyahatleriyle çeşitlendiriyor. 2006'da yollara düşmeden önce Meltem'e mesaj atmıştım. O mesaja yanıt gelseydi (ulaşmamış olma ihtimali çok yüksek), insanlık tarihinin başladığı Afrika topraklarından tura başlamam çok mümkündü. Borcu olsun:P

2. New York Muhtarı : Muhtar'ın kaleminden ve objektifinden New York. Bilinmeze açıldığım zamanlarda, en güzel yorumları ondan aldım. NY'ta buluşmaya çalıştık, olmadı. Bir gün hep hayallediği uzun yolculuklara çıkmasını onun kadar ben de heyecanla bekliyorum.

3. Papağan Gibi : Henüz keşfettiğim bir blog. Arzu bir süre Arjantin'de yaşamış ve sanırım oradaki anılarını yazmış. Bana zaman zaman Güney Amerika'da İspanyolca eğitimi ile ilgili sorular geliyor. Bu blogda faydalı bilgiler bulunabilir. İncelemeye değer.

(IV) Birden çok gezeni, birden çok yazanı olan, seyahatin yaygınlaştırılması için uğraşan, giderek site ekseninde gezen bir topluluk da yaratan blog, site veya platformlar.

1. Gezi Yorumları : Gezginler tarafından gezginler için yaratılmış, içeriğini gezmeyi, görmeyi, paylaşmayı seven 3301 üyenin oluşturduğu bir gezi sitesi. Açıkçası her seyahat öncesinde ben de buraya bir göz atıyor; kimsenin gitmediği bir yer varsa oraya gitmeye çalışıyorum:)

2. Bin Rota : Gezmeye dair her türlü bilginin paylaşıldığı bir internet platformu. Yurtdışına çıkmadan önce mutlaka göz attığım sitelerden biri. Yaratıcı kitap projeleri ile klasik site faaliyetlerinin de dışına çıkıyor.

3. Varuna Gezgin : Hangi alt kategoriye koyayım bilemediğim bir site. Blog değil ama sıkça güncelleniyor. Üyelik sistemi yok ama bolca yazanı oluyor. Eskişehir'deki Varuna Cafe'den doğma. Ne Murat ve Yekta yerinde oturuyor, ne de cafe'nin diğer müdavimleri. Çabalasak da uzak diyarlarda kesişmedi yollarımız, ben de gittim Eskişehir'de yakaladım kendilerini. Varunacılar, AÜ'deki seyahate gönül vermiş öğrencilere sessiz ve derinden finansal destek de veriyor. Haftaya üniversite gezisi için 30 kişilik öğrenci grubu Tayland'a doğru yola çıkıyor; Murat da onları karşılamak üzere Bangkok'ta bekliyor şu an. Keşke her şehirde bir Varuna Cafe olsa. Bir nevi köy enstitüsü:)

4. Trenle Geziyorum : Özellikle interrail yapmak isteyen kişilerin faydalı bilgilere ulaşacağı güzel bir site. Üyelerin interrail günlüklerini okumak, forumlarda tartışmak, hosteller hakkında bilgi almak da mümkün.

(V) Seyahat ederken ulaşımı bisikletle sağlayanların, bisikletli gezginlerin bloglarını da unutmamalı. (Seyahat bursu sürecindeki başvularda gördüm ki, bu arkadaşlar 'sağlam kafa sağlam vücutta bulunur'un çok güzel örnekleri:))

1. Mutlu Yollar : Çok yakın arkadaşım Mutlu'nun İstanbul'dan Artvin'e uzanan bisiklet macerasının gezi notları. Mutlu, seyyahlığımın mimarlarından biri. 'Dünya seyahati yapacağım' dedim, 'yapamazsın' dedi. Sonucu biliyoruz:) Bana bir şey yaptırmak istiyorsanız, meydan okuyun. Ben de Mutlu'nun aşk hayatının mimarı sayılırım. 'Kolombiya'ya gitmeseydim, eşinle hıhh tanışırdın sevgili Mutlu. Seni özledim.'

2. Pedalla : Bu yazı vesilesiyle okudum ilk kez bu blogu. Belli ki kategorinin en iddialılarından biri.

3. Bisiklet Turları : Baki Berk Kayalar'ın blogu. Bu çocukta çok iş var, söylemedi demeyin. Pedalladıkça proje üretiyor. Bursu telaffuz ettiğim günden beri peşimde. Bir C.tesi sabahın köründe (imkansıza yakın) beni yatağımdan kaldırıp kendisiyle buluşturmayı bile başardı. Anladığınız üzere seyahat bursuna başvuran adaylardan biri kendisi.

4. Onsekizimden Sonra : Seyahat bursu adaylarından bir diğeri olan bisikletçi Ümit'in blogu. Şu an Tayland'da kendisi. Merak ediyorum neler ediyor.

5. Bisikletle : Bisikletsiz bisikletçi Mustafa'nın blogu. O da bir seyahat bursu adayı. Bursu alamazsa evdeki bisikletimi kendisine vereceğim konusunda sözü vermiş bulunuyorum:)

Yeni bloglara ve sitelere ulaşmak için Bloxoo blog dizininin seyahat kategorisinden ve AyaMerdivenKurduk'un üşenmeden oluşturduğu gezi blog listesinden yararlandım. Şimdilik çoğuna sadece göz atabildim, ilerleyen günlerde detaylı inceleyeceğim. Atladıklarım varsa şimdiden affola. Lütfen mesaj atarak bilgi verin.

FotoGezgin (Gidemeyenlere, göremeyenlere, gezemeyenlere Türkiye ve dünyadan bol fotoğraflı gezi yazıları) / Çerçöp (Yakında uzun süreli yollara düşmesini umduğum bir gezginin kişisel bloğu) / Bir Türk, Bir İngiliz ve 3 Kuruşluk Dünya (Alim Rachel'in bloğu. Daha önce görmüş ama unutmuştum. Başlığı bile dikkat çekmeye yetiyor! İçerik de oldukça zengin görünüyor. Bunca zaman okumayarak ayıp etmişim açıkçası) / Güney Amerika Yolculuğu (Aaa, işte gerçek bir Türk gezgini daha!! Kutay Güney Amerika'da bolca turlamış. İlk fırsatta yazılarının tamamını, hikayenin başından sonuna okuyacağım) / Tatil Defteri (Yeni bir gezi portalı, umut vadediyor) / Biz Gezerken (Gezi Yorumları'ndan tanığım Korcan ve Elvan'ın seyahat notları) / Iko'nun Dünyası ('Dünyamın tüm renklerini ve yaşam denen şu kısacık seyahati paylaşmak için' denmiş başlık açıklanmasında) / Faruk Budak (Uzun süre linklerim arasındaydı, bildiğim ama takip edemediğim, çokça yazarlı bir site) / Ne Bulacaklar? (Ma ve Pa'nın dünya seyahati) / Seyyah Oldum Gezerim (Uzun süre blog kardeşimdi, bir gün baktım beni atmış kardeşlikten. Ben de onu attım:) Bugünlerde yine yollarda. Afrika gezilerini başlamış bile yazmaya) / Çok Okuyan, ÇokGezen (Sevil Mert'in blogu; hem tasarımı güzel, hem de güncellenme sıklığı iyi. Takip edeceğim) / Gezdik Gezelim (Öğretmen bir hanımın seyahat notları) / Amerika'dan Görüntüler (2004-08 arasında bir dolu yazı, ilginç) / Barselona Seyahati (23-27 Eylül 2008 tarihleri arasını kapsayan "çocukla" Barcelona seyahati) / Biz Polonya'dayız (2007 yılında yapılan 3 aylık bir macera) / Nereye Gitmek İstemiştiniz (Kız kıza, erkek erkeğe, başbaşa, aile boyu, tek başına vs... İlginç bir blog olabilirmiş. Yaklaşım yaratıcı, içerik zayıf olmuş. Fikri alıp ben geliştireyim bari:P) / Devrimo (Zengin bir bloga benziyor, yurtdışında yaşayan Devrim Aslı İyigün'ün) / Ethem'in Gezileri (6 yıldır seyahat yazıları yazıyorum demiş, denk gelmemişim hayret!) / Gezi Yazıları (Benim Pansiyon'a eklemek istediğim seyahat filmleri bölümünü bu blog yazarı eklemiş bile. Aklın yolu bir! Bu blog sonradan GeziYazıları.Net adresinde devam etmiş hayatına) / Tamamen Saçmalık (Toronto'da yaşayan İlker Ender'in blogu. Daha önce keşfetsem, çalardım Toronto'da kapısını) / Gezgin Aile (İşte özlediğimiz bir aile. Çocukla gezilmez diyenlere örnek olsun) / Açık Bilet (Deniz ve Barış'in dünya seyahati; tam takip etmeye başlamıştım ki, yazmaz oldular) / Çaglar.ca (Çok güzel fotoğraflar var) / Babüsselam (4 yılı devirmiş bir blog, içerik bayağı zengin) / Lamaorda (Bir Uzun Yol Güncesi; Rahmi Barutçu ve Vedat Diriker'den fotoğraf zengini ortak bir blog. Motor severler özellikle incelesin) / Nereden Gelip Nereye Gidersin Ey Yolcu (Adı kadar uzun olmamış blogun ömrü, sürmesini dileyeceğim bir blog) / Selma Şevkli'den transDeneyim (Selma ben seninle arkadaş olmak istiyorum!) / Filistin'e Gönül (İlk okuduğum gece atlayıp bir araca, Filistin'e doğru yola düşmek istemiştim. Hala gitmiş değilim, ama elbette gideceğim) / Necmi Toraman (Baudelarie'in sevdiğim bir sözü var sitede: "Gerçek yolculuk, sadece yolculuk için yapılır". Gerçek gezginlerden Necmi Toraman. Sitesi de çok başarılı) / Yine Düştük Yollara (Deniz ve harita düşkünü bir gezginin notları) / Meyve Sepeti Geziyor / Gezi Ekspresi (Gezi severlerden gezi rehberi) / Gezihane ('Şehirlerin, ülkelerin, kültürlerin ve lezzetlerin anlatıldığı, fotoğraflarla beslendiği özgün gezi notları' açıklaması yapılmış) / Dünya Gezintisi (Alternatif tatil beldesi arayanlara...) / NewYork'tan Sevgilerle (NY'ta yaşayan bir Türk'ün blogu) / Gezgindir Gezenin Adı ('Gezmeyi seven, paylaşmayı da sever' demiş Serap ve Tamer bloglarında, katılmamak mümkün mü?) / Ve Bisiklet / Gezi-Yorum (Özellikle Türkiye'deki bazı şehirler hakkında bilgi veriyor, imla hataları gözüme battı) / Az Gezmiş (Hoş bir site olmuş. Fırsatlar bölümünde kampanyalardan haberdar ediyor. Hmm, ben de bloğa böyle bir bölüm ekleyebilirim) / Gün Işığı (İyi niyetli bir çaba) / Otobüste (Eğlenceli bir blog. Otobüs anılarını yollayan okurların hikayeleri de yer alıyor. Vaktiyle yazdığım şu yazıyı yollasam mı ben de :P / Çin Macerası (Şanghay'a Çince öğrenmek için giden 25 yaşındaki Gülhan'dan Çin üzerine oldukça detaylı bir site) / Mavi Limon (Ayşegül'ün yurtiçi ve yurtdışı seyahat notları; aynı sularda yüzmüşüz, nedense temas etmemişiz) / Bozcaadalıyım (Bozcaada hakkında faydalı bilgiler ve linkler var. Site tasarımı çok göz yoruyor, zemin renkleri acilen değiştirilmeli!) / Gez-meli (Yazılar copy-paste gibi duruyor. İyi olasılıkla derlenmiş. Şahsi herhangi bir yoruma rastlamadım göz attığım sayfalarda. Bu tarzı sevmiyorum) / Amsterdam Günleri (Cemre ve Ceren'in Hollanda'da yaşadıkları günlerdeki izlenimleri ve civar ülkelere yaptıkları gezilerin kısa notları / Hayalleme (Murat'ın İstanbul'a dair yazılarından oluşuyor. Yazarı tarafından şöyle anlatılmış blog: 'Merak ettiğim tarihi eserleri internet ortamında bulamadığımdan şikayetçiydim. Okuduğum, bildiğim ve gezdiğim kadarıyla yazmaya başladım'. Fikir güzel) / China Günlüğü (Çin'de yaşayan bir Türk'ün gözünden Çin ve Çinliler. En son Nisan 2009'da güncellenmiş, ama belli ki vaktiyle çokça takip edilmiş) / FotoGezi (Başarılı fotoğraflar var, bolca da yazı. Sağolsun Pansiyon'u da favori bloglarından yapmış Bloxoo'da, vallahi ben külahı vermedim:P) / Devri-Alem (Gizem'in vikipedi dünya şehirleri derlemesi) / AmasraGezisi (Serkan, Amasra hakkında bilumum bilgiyi derlemiş toplamış. Bu ilkbaharda gideceğim için, yola çıkmadan iyice bir okuyacağım. Blogdaki son yazı Ocak'09 tarihli) / BeautiesOfTheWorld (Türkiye'nin güzelliklerini anlatan İngilizce yazılmış bir blog. En son 2008'de yazılmış. Yazılar devam etse iyi olurmuş. Nereye gidelim diye soran yabancı dostlara önereceğim) / Çok Gezen (Yazar blogunu şuraya taşımış sonradan; şimdilik birkaç Avrupa ve Türkiye şehri yazısı var, ama bu arkadaş gelecekte de gezeceğe benzer) / Gümüşhane'ye Dair Herşey (Tarihinden, fotoğraflarına, yöresel yemeklerden, el sanatlarına Gümüşhane hakkında bilgiler) / Vize (Ülkelerin vize koşulları, belgeler vs. Sanırım danışmanlık ve vize müracaat servisi de veriliyor siteden) / Konya İli Tanıtım Blogu (daha önce bilsem gitmeden okurdum, tühh) / Amatör Gezgin'in Gezi Notları / Norveç ile İlgili Her Şey (Norveç'in iklimi, ekonomik yapısı, vize başvuruları, havayolu ulaşımı vs) / Gezi Rehber (Bayram-seyran yılbaşı, sevgililer günü gibi fırsatlar için öneriler, paket turlar vs hakkında) / Istanbul Backpacker (İstanbul'a backpacker olarak gelen turistler için hazırlanmış, iyi bir amaç) / Ekmek Arası Hellim (Kıbrıs üzerine bir blog) / Gezi Hatıraları (bir gezi portalı, üyelerin Türkiye'de yaptıkları seyahatler ile ilgili gezi hatıraları yayınlanıyor) / Sarapci (Seyahat yazıları da olan kişisel bir blog) / Gecturk / Saros Türkiyenin En Temiz Denizi / İlledeSeyahat (İstanbul'dan Antalya'ya taşınmış bir 'ev hanımı'nın seyahat anıları:) / Fethiye & Ölüdeniz (Fethiye hakkında her şey) / Gezgin Köpek (Gezgin köpek Biblo'nun seyahatleri, artış şu adrestelermiş) / Zlin guncesi (Çek Cumhuriyeti'nde bir Türk öğrenci, hem de adaşımmış, bak şimdi:) / Mimari Harikalar (Adı üstünde, blog dünyadaki mimari harikalar hakkında) / Butik otellerim (Tatile çıktıysam butik otelde kalırım arkadaş diyenler göz atsın mutlaka) / Seyahatkolik (Türkiye’nin turistik tanıtım portalı) / Gezip Gördük (Çiftçigüzellerinin seyahat anıları. BÖ! Hobi kategorisi 2.si olmuş) / Hangifirma.Net (Bir şehirden başka şehire hangi otobüs firmalarının gideceğini öğrenmek için) / Enez Simalar ('Gerçek yaşam öyküleri, anılar, olaylarla tanıdığımız Enezlileri ve Eneze gönül verenleri unutmamak, hikayelerini ve isimlerini geleceğe taşımak için bilgi, fotograf, isim ne olursa bu sayfalarda derleyip yayınlayacağız' deniyor başlığın altında, açıklama olarak. İÜ kampında kaç yazımı geçirdim ben. Hey gidi. İnceleyeyim şu blogu iyice) / Ots - Online Turizm Stratejileri (Profesyonel bir blog, beğendim. Turizmden ekmek yemek isteyenler göz atsa iyi olur) / Butik Oteller (Türkiye'deki butik otelleri listeleyen başka bir blog) / Roma Gezi Rehberi ('Roma Gezi Rehberi, kendi başınıza yapabileceğiniz, 3 gün Roma ve 1 gün Floransa'yı kapsayan gezilecek yerler, yapılacak aktiviteleri ile ilgili bilgi veren bir tur rehberidir' denmiş açıklama olarak) / Gezelim Görelimm ('Tatile diyince aklımıza gelen heryer...' denmiş başlıkta. Bu Türkçe yüzünden ben blogu okumam, kusura bakmayın) / Enez'de Barış (Edirne Enez üzerine bir blog daha) / Destinationstar / Gezdim Gördüm (Berna'nın seyahat anıları) / Göçebe (Vancouver'da yaşayan Duygu'nun gezilerinden notlar, yemek tarifleri, film eleştirileri) / Gezi Hatıraları (İçerik şimdilik çok az) / Gezi Yorumları (Aaa, bizim Serkan'ın bloguymuş bu. 2007'de kalmış ama, güncellenmemiş sonra) / Bedava Uçak Bileti (Promosyonlardan haberdar ediyor. Siteden bilet satışı mümkün olduğuna göre ticari bir amaçla açılmış. Bence sakıncası yok) / Photos&İstanbul (Evrim'in İstanbul gezileri ve fotoğrafları. Profilde şöyle yazıyor: İstanbul'u anlatırken hayatı değişti. Artık Çin'i anlatıyor. Hikaye kokusu aldım:)) / Tur Rehberi (Turla gezenlerdenseniz, nereye tur alacağınızı saptamak için faydalanabilirsiniz)

Düzeltme: Atladığım linkleri özür dileyerek hemen ekliyorum: GezenBilir (Üye oldum da henüz bir varlık gösteremedim), Blog-Pirasoglu (Kadir Bey'in blogu. Seyahat blogu denemez ama gezi yazılarının günden güne artacağına eminim) / Gezgin (Değer verdiğim, uzun zaman izlediğim gezgin bir aile. Kopmuştuk, baktım ki dünyanın altını üstüne getirmişler haberleşmediğimiz arada) / CuriousGlobalCat (Gezi bölümü de olan kişisel bir blog. Kenarda bekleyen 1000 fotoğrafın yakında kelimeleriyle buluşmasını umuyorum:) / Sırt Çantalılar (Tembellikten üye olamadığım bir grup; önce grubu oluşturup sonra siteleşen ilginç bir oluşum, takip edeceğim) / LeventBoz (Gezgin bir arkeloğun hayatından kesitler) / Gregor Samsa (Neden gittim İstanbul'dan?) / Ekmekçi Kız (Gezmeyi seven, hayatın kendisinin bir yolculuk olduğunu bilen, saygı duyduğum bir kadının, içine 70 yolculuk yazısı biriken kişisel blogu) / Asortik Krep (Turkuvaz suların kıyısında geçen bir hayat ve ara ara çıkılan seyahatlerin notları) / Figoltx (Kenya'dan bildiriyor) / YolculuğunTadınıÇıkar (Geleceğin gezgin yazarı) / Gezelim Yazalım / Uzağa Giden Kadın / Gezgin Martı / Dünyayı Dolaşan Pideci (İsmet İnce’den gezi notları) / IcameIsawIshot (Gogo’dan fotoğraflar) / EzberBozan (Kategori I'e yeni bir örnek) / SenDeGit ('705 gezgin, 198 gezi notu' açıklaması yapılmış başlıkta. Yahu tek yazarlı Pansiyon'da bile 300 civarında yazı var. Çıkarın o başlık açıklamasını, ayıp oluyor:) / LeipzigGunlugum / Levent'in Yeri (Yol arkadaşından okumuştuk ilk anılarını, bakalım Levent gözüyle olaylar nasıl akmış? / Babama Söylemedim (Kaçamak bisiklet gezileri) / FotoRoportaj (Resimli hayat bilgisi) / Uganda Günlükleri (Volkan Tüzün, Uganda'dan yazıyor) / SedaUganda'da (ODTÜ Psikiyatri öğrencisi Seda’nın Uganda ve Kenya'da geçen ayları)

İki hafta önce Blograzzi'de 'Gezi Bloglarına Bir Göz Atalım' başlığı ile Hakan Nural imzalı bir yazı yayınlanmış. Listede Pansiyon'un açıklamasının yanında gülücük işareti konmuş olmasından sevildiğim sonucunu çıkardım. Havamı bozmayın:)

61 yorum:

hirondelle dedi ki...

çok etkileyici olmuş. ne diyeceğimi bilemiyorum... bilmediğimiz ne çok adres varmış.

kar yağmasının bir katkısı da bu olmuş :)

Herbert dedi ki...

bu ne arkadaşım bi tek biz mi evde oturuyoruz, millet leyleği havada görmüş

hirondelle dedi ki...

herbert arkadaşım sana seçenek sundum 23 nisan için sen bankayı kurtaracağım dedin.

kim olduğumu biliyorsun dedi ki...

En yakın arkadaşlarından biri değilim, en yakın arkadaşınım ben senin.

New York Muhtari dedi ki...

ozlem, NY'ta karsilasamadik ama ben bir gun yollarimizin kesiseceginden eminim..:-))

Saglicakla kal..

NzN dedi ki...

2 yıl kadar İspanya'da yaşadım.
Oradayken hem zamanım bol olduğu için hem de vize gibi gereksiz dertlerle uğraşmak durumunda olmadığım için çok daha rahat seyahat edebiliyordum.
Şimdi yaş oldu 30, ben oldum ofis böceği!!
Ama ruhun uslanmıyor. Durup durup diyor ki hadi kalk gidelim...
Şimdilik yukarıda adı geçen bazı blogları takip ederek geçiriyorum günleri. Haa bir de okudukça burnumu çekip, avucumu yalıyorum bolcana!!
Hani derler ya küçük parmak da kapı arkasından bakıp bakıp 'hani bana hani bana ' demiş, hah işte o küçük parmak modundayım ben de...

OzlemPansiyon dedi ki...

20-25 onemsedigim adres daha var, bir paragrafi yaziya eklemeyi tamamen unutmusum bir de hirondelle.

herb, sinemaya giderek yaslanamazsin! biraz seyahat et.

kim oldugunu cok iyi bildigim sevgili arkadasim; ben herkesin en iyi arkadaşı olmak istiyorum. lütfen piyasamı kapatma:P

ve sevgili muhhtar, biz en iyisi talihe birakmayalim artik su isi:) ortada bulusalim.

hosgeldin NzN, oyle bir yorum biraktin ki, bundan bir yazi dogar. o yuzden simdilik susacagim.

NzN dedi ki...

Yaa işte ben bu gerçekle bırak barışmayı henüz resmi olarak yüzleşmeyi bile kabullenebilmiş değilim...
Hani bana hani bana??? :)

ilsu dedi ki...

Özlem,
eline sağlık, süper bir derleme olmuş. Bu kadar takibe rağmen bilmediğimiz bir sürü adres varmış.
Yeni yüzü beğenmene de sevindim :)
Selamlar.
ilsu

Cahey dedi ki...

emeğe saygı öncelikle. çok çok faydalı olacak yeni blogları keşfedebilmek için. ellere sağlık.

son yazılan bloglardan olan odtü psikoloji öğrencisi seda'nın blogu "seda ugandada" ya da bi ugrayın derim. gülümsememe yol açmıştı keyifli yazıları.

Cemre Ceren dedi ki...

Liste cok guzel olmus ellerinize saglik, ben de ofiste sabahladigim gecen haftasonunda rastladim blogunuza, vakit buldukca okumaya calisiyorum ve icimden ah cekiyorum :)) Benim de blogum var listenizde kisacik da olsa tembel ve bir suredir gezemeyen blogger olarak cok sevindim yanliz ben tek kisiyim :) Tesekkurler paylastiginiz icin...

kadir dedi ki...

Süper bir liste olmuş... Benimde birlikte üşengeçliğimde girmiş siteye...ondan bu kadar az gezi yazısı var ama yakında yenilerini ekleyeceğim mutlaka... Haziran itibari ile Tayland'a gitmeyi planlıyorum..1 hafta olacak gezi ama ofistekileri kandırabilirsem 15 güne çıkarma düşüncesindeyim.. Sizin Tayland yazınızıda okudum.. Tavsiyelerinizi alıcam, zaman yaklaşsın hele...

Bu listeye taze taze bir kaç katkıda ben sağlayayım...

Gezgin - http://kanibirs.blogspot.com/

Brüksel Lahanası - http://bruksellahanasi.blogspot.com

Camp and Travel - http://www.campandtravel.com

Gezenadam - http://www.gezenadam.com/
(Geocaching oynayanlar bu sitede gezilerde saklanan birçok geocache bulmak mümkün;) )

OzlemPansiyon dedi ki...

sevgili cemre,
ben cemre ve ceren'i nedense 2 kisi gibi dusunmusum, menude 'hakkimizda' diye bir bolum olmasinin da katkisi olmus olabilir:) yeni eklemeler yaparken aciklamayi duzeltecegim.

kadir bey, bundan sonra seyahat blog dizinine eklenmenin sorumluluguna uygun davranacaginizdan ben eminim:)katkilariniz icin cok tesekkurler.

Hakan Nural dedi ki...

benim yazı bunun yanında çok ufak kalmış:) baya bir blog varmış bilmediğimiz...Ellerinize sağlık.

Löplöpcü dedi ki...

Eline sağlık Özlem'cim :)

apartime barselona dedi ki...

cok hos postlar var. avrupa seyahatleriniz icin tavsiyem kisa sureli evlerden kiralamaniz ve ucuza getirmeniz tatilinizi.

Baki Berk Kayalar dedi ki...

Özlem Hanım' a güzel sözleri ve blogumdan bahsettiği için teşekkürlerimi sunuyorum.

Bâki Berk Kayalar

polente dedi ki...

Eline sağlık Özlem süper olmuş, biz İstanbul'dayken olsaydı bu liste işten ayrılmama da gerek kalmazdı blog okumaktan beni atarlardı :)

İstanbul'a gelince yüzyüze de görüşebilmek dileğiyle.
zooda

Boğaç Erkan dedi ki...

Ben de, ben de...
www.bogacerkan.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Blogunuza hayran kaldım. Ben de yurtiçi ağırlıklı yapayım dedim ve http://gez-ye-ic.blogspot.com çıktı ortaya. İçiçe üç blog, biri gezme, biri yeme ve diğeri antik yerler üzerine. Henüz başlangıç aşamasında ama; tatil değil geziyi düşünenlere, çok yıldızlı beton yığını otel yerine küçük ama sade ve doğa içinde kalmak isteyenlere, her öğün 30-40 çeşitli açık büfelerde yemek yerine özel tatlar keşfetmek isteyenlere uygun bir blog. Sizin vasıtanızla blogumu tanıtmak isterim. Güzel gezili günler dilerim.

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Gezi blogları listenizi, "seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz" adlı bloğumda referans vererek kullandım. Gerçekten çok yararlı, iyi bir derleme, tebrik ederim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Ben de 5 aydır bir seyahat blogu sahibiyim: berkeoran.wordpress.com. Beni de listeye eklerseniz sevinirim.

Güzel seyahat yazılarına devam,
Berke Oran

Adsız dedi ki...

çok güzel bir liste olmuş.bende gezi notlarımı yeni yeni bloga aktaran biri olarak, gezi bloglarını görme sansı elde ettim sayenizde.teşekkürler

beyhan dedi ki...

www.arzuylabeyhan.blogspot.com
Gezerken yazilan blog kategorisinde degerlendirilebilir belki
Sevgiler
B

ilmiraggio dedi ki...

ne kadar güzel, ne kadar sahane bir liste olmus. Cok emek verdiginiz her bir blogu ayri ayri incelediginiz yorumlarinizdan da belli. emeginize saglik...

Ayrica bizim kücük ve amatör blogumuzu da bu listeye eklediginiz icin cok tesekkur ederiz:-) Bu yazinin dogum günümde eklenmis olmasi da ayrica bir saskinlik konusu oldu benim icin:-)

Izninizle bu linki blogumuzda paylasmak istiyorum...

Serap
gezgindirgezeninadi.blogspot.com

A-H dedi ki...

ne kadar cok gezgin varmis, bende bir gezenti biziz zannediyordum :)

cok tesekkurler paylasim icin, ben simdi oturup okuyayim bir bir ;)

Haydins dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş..Bol bol faydalanacağım..

Asortik Krep dedi ki...

Link için teşekkür ederim. Bende sizi uzun zamandır takip ediyordum..

Sivas Gezi Rehberi dedi ki...

güzel bir liste olmuş.

Zeycan dedi ki...

Sayenizde JetGenç sayesinde aldığım indirim biletlerimi nereye kullansam diye düşünürken bu linkler iyi oldu :)

Bilgi'ce dedi ki...

bnmkini de eklerseniz çok sevinirim:)http://gezigurmeguzellik.blogspot.com/

Teşekkürler:)

Özge dedi ki...

Ben blogunuzu yeni keşfettim. Bu liste çok faydalı olmuş. Elinize, emeğinize sağlık. Ne çok gezi blogu varmış. Bu listeye bir blog da ben eklemek isterim. www.seyahatperest.com, gezi yazılarımı ve İstanbul'da keşfettiklerimi paylaştığım blogum :)

İyi gezmeler,
Özge

Adsız dedi ki...

Bir tane de ben ekleyeyim hemen:

Dünyanın Bütün Sokakları

http://dunyaninbutunsokaklari.blogspot.com

Sivas dedi ki...

liste gayet başarılı. hepsi birbirinden güzel. ben iç anadolu gezimde www.sivas.im sitesinden çok yararlandım. listeye eklenmesini isterim açıkcası. tasarımı da sunumu da güzel.

Unknown dedi ki...

http://macellanakademisi.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

http://macellanakademisi.blogspot.com/

daha yolun başındayım:)

Jarmusch dedi ki...

Harika bir liste olmus,elinize saglik..
Bu da benim blogum,bir gozatin isterseniz;
http://sinirlarikaldirdim.blogspot.com/
Sevgiler

Seda Meşeli dedi ki...

Selamlar,

Sedaugandada ve sedagurcistandadan sonra yeni bloguma beklerim: www.blog.dunyakazanbizkepce.com

Sevgiler!

Seda

www.nereyekacsak.com dedi ki...

ellerinize sağlık. bu da benim seyahat blogum, misyonum türk gençlerine seyahat etmenin ekonomik ve çok kolay olduğunu göstermek :)))

GEZDİM - GÖRDÜM - YAZDIM

http://gezdimgordumyazdim.blogspot.com

www.gezipgordum.com dedi ki...

Kişisel gezi sitemi ben de eklemek isterim.

"Kendi halinde gezi sitesi"

www.gezipgordum.com

Başta Amsterdam,Barselona,Brüksel,Paris ve Prag olmak üzere 15 ülke 40tan fazla şehirde çok detaylı gezi tavsiyeleri,bilgileri...

Çelebi Alper dedi ki...

Merhaba Özlem Hanım,

Jürüsünde olduğunuz Gazella yarışmasındaki oylamada birinci seçildim, ancak dereceye giremedim. Rica etsem benim blogumu da sitenize ekler misiniz? 2. gruba giriyor. :)
www.celebialper.com

Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Oncelikle harika bir liste, hemen kaydettim, nereden baslayacagimi bilemiyorum okumaya:)

Ben de kendi gezi blogumdan sizi haberdar etmek isterim bu arada: www.seyahatgunlukleri.wordpress.com adresinde sirt cantali gezilerim basta olmak uzere dunyanin cesitli yerlerine yaptigim seyahatlerden gezi notlarimi paylasiyorum.

Sevgiler...

Silan Kucukokur-Bartel

Smart Learning Hub dedi ki...

listedeki bütün blogları ziyaret etmeyi planlıyorum. bilmiyorum kaç gün sürer ama hepsi okunası, ziyaret edilesi gibi duruyor.

Adsız dedi ki...

henüz çok çok yeni bir gezi blogu sahibi olarak diyebilirim ki derli toplu, faydalı bir blog yapmışsınız. ilgiyle takip ediyorum. Tüm gezi bloglarını anlatan bu yazınızda internette sıklıkla araştırdığım bir konuydu, elinize sağlık.

Dediğim gibi ben de henüz çok yeni bir gezi bloggerıyım: ilgilenenler için adresim http://gezmeci.wordpress.com/
kıvırcık gezgin

Kacsak Gitsek dedi ki...

Çok başarılı bir derleme olmuş, tebrikler..
Çook uzun zamandır gezen ancak yeni yazmayan başlayan gezgin ben:) sayfama da bir göz atmanızı rica ediyorum..
www.kacsakgitsek.com
www.facebook.com/kacsakgitsek

alimerginoglu dedi ki...

Kiymet verdiginiz icin tesekkurler!
Www.uckuruslukdunya.com
Alim Erginoglu

Adsız dedi ki...

Bi site ismi de ben versem
gezi sitesi
www.ozermurat.wordpress.com
teşekkürler.
Murat

she is on board dedi ki...

Merhaba,

Yolcu gemisi ile ugradigimiz limanlari internet sitemde paylasiyorum. Simdilik 30 ulke..

www.sheisonboard.com

Iyi seyahatler

Özer Utku ÇET dedi ki...

GezginGozuyle.com ve HaberGezi.com'u es geçmemek gerekir.

Deniz dedi ki...

Merhaba cok guzel bır derleme yapmıssınız. Ben de bırkac yılda bır 2 cocugumla sureklı ulke degsıtıren bır anneyım cocuklarla ılgılı yazıdıgm bloguma gıttıgmız yerlerı yenı yenı kaydetmeye basladım. Yanı artık bır gezı bloguyuz. Hem baska ulkelerde cocuklu hayatı hem de turıstık anlamda gorulecek yerlerı herseyı bulabılırsınız. http://sudagidan.blogspot.ch/search/label/Gezi

Gezi Partisi dedi ki...

Bu listeye bir katkıda ben bulunmak istiyorum. Dünyanın dörtbir yanında gezdiğim yerleri anlattığım www.gezipartisi.com isimli gezi seyahat blogum.

Unknown dedi ki...

Merhaba listede http://www.geziseli.com sitesini goremedim. Gozunuzden kacti galiba. Eklemenizi rica ederim. Tesekkurler.

Cemal dedi ki...

Harika bir liste olmus,elinize saglik..

Ercan dedi ki...

güzel bir site elinize sağlık

Ercan dedi ki...

eğer kıbrıs rent a car hizmetine ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz

Alper dedi ki...

harika bir liste tek kelime ile bayıldım...

Onder dedi ki...

BinGezi Bize de bekleriz.

Hepsi Kadın dedi ki...

https://hepsikadingiyim.blogspot.com/

Hepsi Kadın - Yeni Sezon Popüler Kadın Giyim Modası

atomtrgg dedi ki...

A kalite hizmet % 100 müşteri memnuniyetli, uzman profesyonel rehber kadrosu, yabancı dil tecrübesi ile konuklarımıza üst düzey konfor sunmaktayız...
Rize Turları

Adsız dedi ki...

güzel

eray dedi ki...

Harika bir yazı olmuş tebrikler. Yeni bir gezi sitesi keşfettim baya işe yarar bilgiler var görmek isteyen varsa adresi tatilzz.com