01 Temmuz, 2011

koreliler nerede eğleniyor? bang'larda!

Kore'de bana ilginç gelen şeylerden biri, eğlencelerin genelde 'oda'larda yaşanması. Korece'de BANG kelimesi 'oda' demek. Hemen her Kore yapımında karşıma çıkan, vatandaşın eğlenmek için aktığı BANG'lar nelerdir, sizinle paylaşmak istiyorum.



Kore'de müzik (nore) odalarına NOREBANG deniyor. Norebang'lar son yıllarda İstanbul'da da açılan karaoke barlara benziyor. Cüzzi bir ücrete oda kiralıyorsun, elinde kumanda ve mikrofon, seçtiğin şarkıları bir yandan söyleyip bir yandan dans ediyorsun. Her girenin eline bir tef... Zaten içmek konusunda sınırları zorlayan bir millet Koreliler. Manzarayı hayal edin şimdi siz.

Ben çok eğleniyorum Kore dizilerinden insanların norebang performanslarını izlerken. Kore'ye gittiğimden norebang'larda yeteneklerimi sergilemek için Korece şarkı ezberlemeye çalışıyorum:)

Yine komik bulduğum detaylardan biri; kim ki gece sokakta kalır, otele - taksiye verecek parası çıkışmazsa, soluğu norebang'da alıyor.



Gece dışarda kalanların diğer tercihleri ZİMZİLBANG'lar (JJIMJILBANG olarak da geçiyor), yani Kore saunaları. Zimzilbang’ı benzerlerinden (Türk, Japon, Fin hamamları gibi) ayrıştıran ve özgün kılan, koca gün ve gecenin geçirilebileceği; uyunacak, güzel yemekler yenecek, kankalarla uzun sohbetler gerçekleştirilecek, TV izlenip yuvarlanılabilecek mekanları olması. Son zamanlarda bazılarına mini sinema salonu, pin-pon masası filan bile konmuş.

Yalnız dikkat, Kore'de bi de Mogyoktangs denen halk hamamı var ki, benim anladığım bu, zimzilbang'ın primitif olanı (kadın-erkek bölümleri ayrı, gece kapalı, sosyal olanaklar daha kısıtlı gibi). Norebang'lardan bile daha çok ilgimi çeken bir yer varsa, o da Kore'nin hamamları. Halka kaynaşmak, halkı gözlemek için bire bir!

İzlediklerimden çıkardığım, zimzilbang'ın olmazsa olmazı, yumarta! Ama öyle 2-3 yumurta değil, giden bi tencere haşlanmış yumurta satın alıp yiyor. Ekran yanılgısı değilse beni şaşırtan şeylerden biri, Kore'de yumurtanın akının ak olmaması:) Bildiğimiz kabuğu renginde. Niyedir, nedendir hiiç anlamadım, ama fena meraktayım. Yumurtayı kankanın/sevgilinin kafasına vurarak kırmak sevdiğimiz bir eğlence zimzilbang'larda. Bi diğer sevdiğimiz şey de, havluyu kafamıza değişik şekillerde bağlamak!

İşte bu da, SOJUBANG'da çekilmiş bir sofranın fotosu! Sojubang'larda Kore'nin milli içkisi soju içiliyor ve yemek yenebiliyor. Sağlam içici olmak çok mühim şey Kore'de!

Ekrandan tanıdığım Kore'de, içki -özellikle soju- sosyal hayatın çok önemli bir parçası gibi görünüyor. Kore'yi sojusuz düşünmek artık neredeyse imkansız benim için. Pirinçten yapılan, %20-45 alkol oranında, içimi kolay bir içki soju. Bizde rakı neyse, onu ikiyle üçle çarpın.

İş yerinde müdürün çalışanları içmeye götürmesi çok yaygın. Kariyer basamaklarını tırmanırken müdürle içki sofrasını paylaşmak, olmazsa olmaz gibi. Sonra kız babaları damat adaylarını mutlaka bir soju sofrasına oturtuyor sanki. Bi nevi erkeklik testi.

Koreliler yıkılana kadar içiyorlar, görmeniz lazım (sanki ben gördüm:)) Ülkede halka açık yerlerde içmemeye dair bir yasa da olmadığında, aşağıdaki gibi görüntüler Kore'de nadir karşımıza çıkmayacak diye düşünüyorum.



Bizim ülkede, içene kız vermezler. Patronun yanında yıkılana kadar içmek de sıkar biraz. Kore'nin içki adabı ve kültürü henüz tam çözemediğim şey.

Kore Alkol Araştırma Merkezi, 19-59 yaş arası 2200 kişi ile bir araştırma yapmış. Araştırma sonucuna göre Koreliler'in %85.2'si kişisel sorunları olduğunda, yani stresli ve üzgünken soju içtiklerini söylemiş. Birayı yorgunken gevşemek için, viskiyi iş ortamlarında, şarabı ise romantik anlarda tercih etmekteymişler.

PC BANG, Kore'de bilgisayar oyunu oynanan mekanlara verilen ad. Güney Kore, PC oyunları söz konusuysa - hem yaratım, hem tüketim sürecinde- iddialı ülkelerden biri. Zaten "teknoloji", neredeyse göbek adı Koreliler'in. İnternet bağlantı hızı almış başını gitmiş. Kullandıkları teknolojik aletlerse sanırım bize ancak 2020'de gelir. Benim konuya hiç yakınlığım yok, o yüzden uzatmadan geçeyim.

VIDEO BANG ve DVD BANG da isimlerinden anlaşılacağı üzere, sinema izlenebilecek odalar. Özel sinema odalarında sinema izlemek dışında başka neler yapılıyordur, onu da sizin hayal gücünüze bırakıyorum:)

Çizgi romanın Kore’de çok sevilen ve tüketilen bir sanat olduğunu okuduklarımdan biliyorum. Bu da MANHWABANG. Yani Kore çizgi romanı 'manhwa' okumak için insanların gittiği 'oda'.

Batı dillerine yeni yeni çevrilmeye başladığı için, Japon 'manga'lar gibi uluslararası düzeyde tanınmasa da, manhwa da aslında çok nitelikli diyor çizgi roman severler. Manhwa'nın Kore'deki yerini satış rakamlarından bile anlayabiliriz (Kitap başına 500 bin- 1 milyon arası baskı yapmak normal kabul ediliyormuş).

Kendime not: Kore'ye gidince tüm bang'larda takılınacak!

9 yorum:

La Fea dedi ki...

Küfelik olana kadar içiyor bu Koreliler :)Gidersen bütün o mekanlarda fotoğraf çektir. Gidemeyenler kıskansın :D:D

Nefertiti dedi ki...

Fena içiyorlar hemde. Bende Kore'yi merak edenler arasındayım. Hatta bunun için fena şeylerde yapıyorum ara ara bkn: http://nefertitihome.wordpress.com/2011/04/24/belki-guney-koreye-giderim-diye/ :) :)

Rameni İstanbulda bir kore lokantasında birden fazla kez yedim. (Yukarıdaki arkadaşım LaFea ile beraber :D ) İnanılmaz leziz bir tadı var. Hatta bir keresinde sojunun bile tadına baktık :D Limon kolanyası içmek gibi :D :D Eeheueheu Hamamlarını, karaoke odalarını herşeylerini çok merak ediyorum. Şu fani hayatta kaderimde varsa birgün mutlaka Kore'ye gitmek isterim. :)

Eğer Kore'ye gidersen mutlaka ama mutlaka birsürü fotoğraf çekmelisin. ;) ;)

OzlemPansiyon dedi ki...

la fea ve nefertiti, beni de çeteye alın! ramen, soju, gong muhabbeti; ezilmem, öyle diim:)

yazını okudum nefertiti. kore'den gelen şeye broşür demeyelim istersen, bildiğimiz kılavuz kitap! benimki de 2-3 ay önce geldi. bekliyor öyle, sinir oluyorum. ülkenin sunduğu servise bak!

Nefertiti dedi ki...

Offf özlemcim Gong deme bize. Biz bu konuda kendimizi aştık Türkiyedeki fanlar için bir fan+mektup projesi bile yaptık :) Gerçi fazla katılım elde edemedik ama olsun. Başarıyla mektubumuzu gönderdik. Şimdiden cevap vereyim 'Hayır cevap almadık' eueheue o kadar çok soruldu ki ;)

O zaman seni de kore blogdaşlarımızla yaptığımız buluşmalarda görmek isteriz. Bahsetmek için geç kalmış olabiliriz ama Pazar günü Ramen+Kahve Dünyası planımız var. Eğer seninde bir planın yoksa gelmeni çok isterim. Gelen katılan herkes Kore sevdalısı :) Cevabını merakla bekliyorum :)

Evet evet broşür değil adeta kılavuz kitap :) Aradığın merak ettiğin herşey mevcut. O kadar organizeler ki insan şaşmadan edemiyor. Ara ara metro hatlarını gösteren haritayı elime alıp saçma sapan planlar yapıyorum. Şu istasyondan binersem şurada inip şu caddeyi gezeceğim gibi :)))))

OzlemPansiyon dedi ki...

hoi hoi:)
buluşma saatiniz mühim. senin adresini bulamadım blogunda, bana e-mail atar mısın nefertiti?

Joey Potter dedi ki...

Özlem Merhaba geç mi oldu bilmem saat 05:08 şu anda. Kabataştaki Kahve Dünyasında buluşacağız grupça.. 13:00-13:30 gibi.

minikproff@gmail.com ( Mss. nefertitinin mail adresi)

Nefertiti dedi ki...

Mesajını yeni gördüm. Ama LaFea sana mail adresimi ve buluşmanın detaylarını yazmış ;) Ayrıca blogumda görünen mail adresine telefon bilgimi mail atıyorum. Buluşmalar genelde geç saatlere kadar sürüyor. (5-6 gibi) Arayıp ne durumdayız diye sormak istersen diye ;)

OzlemPansiyon dedi ki...

bir dahaki sefere artık!
karaoke gecesinde görüşmek üzere diyorum:)

Taurus Skywalker dedi ki...

bilgiler için teşekkürler. hakikaten çok değişik kültürleri var bu korelilerin. :) küfelik olana kadar içmek... hem de patronla birlikte. :D bir daha ki buluşmaya bende gelmek isterim. :)