18 Eylül, 2006

huzunlu pazar ve anglosakson cinnetim

AV: Aaa, Turk musun?
TG: Hii, oyleyim.
AV: Ilk defa bir Turk gezginle (TG) karsilasiyorum da.
TG: Dogrudur, benim memleketimde insanlar ekmek derdinde. Senin gibi tuzumuz kuru degil anglosakson velet (AV). Sahi ne is yapiyordun sen memleketinde?
AV: Metro gorevlisiydim. Kasim´da Ingiltere´ye gidecegim. Uc ay calisip Arjantin´e gececegim.
TG: Gercek bir gezginsin yani, atalarin gibi.

Peki, peki. Bu dialog bire bir olarak boyle yasanmadi. Ic sesimi de kativerdim replige.

Kimdir bu gezginler?
Genellemek, kategorize etmek icin belki erken ama tutamayacagim kendimi. Sonra icap ederse tukurdugumu yalar, hata etmisim derim. O kadar da luksumuz olsun.

Haliyle cesit cesit insan var yollarda:
- Geckin yastaki, ezeli ve ebedi gezginler (Varliklarini biliyorum, henuz denk gelmedim).
- Orta yasa yakin, hadi kayiralim kendimizi, ileri yas genc gezginler. Bu grup ya punduna getirmis 1-2 ay izin yaratabilmis, ya da yetti canima calismak, ev taksidine girecegime catir catir yiyecegim paralari diyenler.
- Israilli gezginler. El kadar ulke bu kadar gezgini nasil cikariyor diye merak ediyordum, durum anlasildi. Askerligini tamamlayan biriken maasini tuketmek icin solugu yollarda aliyor (Erkekler 3, kadinlar 2 yil askerlik yapmak zorunda). Ice kapanik model bunlar, biraz tuhaflar.
- Avrupalilar: Kuzey Avrupa veya Italya agirlikli. Genelde bu tiplemeler duzgun cikiyor. Daha bir yasini basini almis, yasadiklarinin bilincinde olan, akli basinda tipler.
- Ve Anglosaksonlar. Tanistigim 3 kisiden biri kesin Ingiliz. Onlari Avustralyalilar takip ediyor. Arada tek tuk de kuzey Amerikalilar denk dusuyor. Niyeyse uyuz oluyorum bu gruba. Yolculuk kolay bu grup icin. On sekizinde bile olsalar geldikleri ulkenin ozguveni ve kibiri uzerlerinde. Her gece iciyorlar. Dil birlikleri de var, hizla kaynasiyorlar birbirleriyle. Kizlar zaten gece olunca papatya. 10 kg´luk cantalarina gece icin uygun kiyafet nasil tikistirdilar ben cozemedim. Erkeklere gore sayica azlar, bu da onlarin her daim populeritelerini koruyacaklari anlamina geliyor. Ben Steve kontenjanindan bu gruba kenarindan bulastim da bol bol gozlem yapabildim:)

Ucuncu dunya ulkelerine konuclanan culsuz, dusuk seviyeli, tembel Ingiliz boburlenir ciktigi seyahatten. Yilda bir kac ay calis, kazandigin parayi git gariban ulkerde aylarca ye, her gece ic, geyik yap ve kiz dusurmeye calis. Uyuz oluyorum.

Turk gezgin fazla yok, evet. Cogu Turk´un bunu yapacak ya parasi, ya dili, ya zamani, ya ozguveni, ya da hayali yok. Bunlar varsa bile donusunde ne yapacak, kolay bir ulke degil ki Turkiye? Herkes gelecek kaygisi icinde. Sifirdan baslamayi goze almak icin biraz kirik olmak gerekiyor.

Bizim milletimiz meraklidir ama ayni zamanda evine, ocagina, esine dostuna duskun. Merak etse de diger topraklarda neler olmakta, bu duygusu agir basar, kipirdamaz yerinden hem. Canim memleketim.

Ne diyorum ben, off!
Dunyanin ote ucunda issiz, gucsuz, dostsuz, selamsiz ve sabahsiz...
Pazar gunleri burada da huzunlu.

1 yorum:

Cuneyt Guven dedi ki...

Olur be yahu? Dostsuzmuş, selamsızmış, sabahsızmış. Buradan seni heyecanla izleyen onlarca hatta yüzlercesine ne demeli, peki? Buradan yalnız demekle kalmıyor yanına bile geliyoruz yakında. Usted no está solo. (İspanyolcanı geliştirme babında)