30 Ağustos, 2006

Locombia


Kimilerinin her nedense ismini degistirerek Locombia (mad country) demeyi tercih ettigi Kolombiya. Gerillalari, kokain mafyasi, kahvesi, Marquez’i, Shakira’si ve efsaneleri ile pek cok gezginin merak ettigi bilinmezler ulkesi.

- Guney Amerika’nin Brezilya, Arjantin ve Peru’dan sonra 4. buyuk ulkesi
- Baskenti: Bogota
- Para birimi: Peso (Col$)
- Nufusu: Yaklasik 40 milyon (Brezilya’dan sonra GA’nin en kalabalik ulkesi)
- Dunyanin en buyuk kokain ureticisi (dunya pazarinin %80’i kontrolu altinda)
- Marihuana uretiminde ise dunyada 3. sirada
- Kahve uretiminde Brezilya’dan sonra geliyor tum dunyada
- Dunyada donen sahne US dolarlarinin %25’inin Kolombiya’da basildigi tahmin ediliyor. Bu nedenle en kucuk para bile kontrol ediliyor alisveris sirasinda.
- Farkli gerilla gruplari var (FARC, ELN, M-19 gibi); her birinin ideolojisi, politik ve askeri stratejisi farkli. Gerillalar her yerde. Ulkenin %40’inin kontrollari altinda oldugunu yaziyor Lonely Planet. Moskova ve Havana’dan gelen yardimlarin kesilmesi ile gelirlerini fidye, soygun, gasp ve uyusturucu uretiminden elde etmeye baslamislar. Esitlik icin savastiklari icin halkin sempatisi yuksekmis gecmis yillarda, ancak zorbaliklari yuzunden bu sempati giderek azalmaya baslamis.

Tum kotu sohretine karsin benim yasadigim Kolombiya baska simdilik. Inanilmaz bir doga ve kirsal hayat. Her sabah horoz sesiyle uyaniyorum (Otavalo horozlarinin gazabi olmali bu. Biri beni kurtarsin). Bahcemizde ordek yavrulari... Daglarda, ormanlarda geziniyorum. Insanlar samimi ve sicakkanli. Oglenden icmeye basliyor erkekler. Hayretle izliyorum. Salsa burada da almis basini gitmis. Muzik calmaya gorsun, hemen herkes piste firliyor. Tabii ki kimse Ingilizce konusamiyor, isaretlerle anlasiyorum.

`Yol, kendine bir yer bulamamis kisinin özlemidir` demis Oruc Aruoba. Bir seyleri ozluyorum bazen, nedir tam bilmiyorum. Aradigim yanitlari bulamamaktan korkuyorum sonra. Bekliyorum.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

kac paran kaldi?

Adsız dedi ki...

meme frikigi guzel.

Yesim Arpat dedi ki...

Yorumcuları seviyorum.

Adsız dedi ki...

Bu Oruc Aruoba Radikal'de yazan Iskender Aruoba'nin birseysi oluyor mu, merak ettim?

Bu arada ya yeni kamera aldin, yada Steve(miydi?)'in kamerasinin mamulu bu frikikler...

OzlemPansiyon dedi ki...

Ben de yorumculari seviyorum:)

Henuz kamera almadim, birkac gune alacagim insallah.

Adsız dedi ki...

Ozi, napiyon Allahin unutdugu kolombialarda. Gezicem gezicem dedin anladikda Allahin unutdugu yerlere niye gidiyorsun, cabuk cik ordan bi tarafini cizdirmedin.

Kolombianin kahvesi guzelmi, diger uyusturuculari denedinmi?

Adsız dedi ki...

özlemcim az önce yazdım göndermeyi beceremedim sanırım şu kolombiyanın bi ünlüsü varsa o da marquez ama adam kalkıp bi tarihte shakira yla röportaj yaptı sonuç olarak hiç kimsenin onun gibi dansedemeyeceğini söyledi o daha bizimkileri görmedi kitaplarında çokça bahsettiği ve sanırım doğduğu yer olan aracata sana yakın bir yerdeyse git ve sor bakalım onu yeterince tanıyorlar mı?olur da görürsen selam söyle o shakira ya hayran ben de onun yazdıklarına öptüm seni iyi eğlenceler

Adsız dedi ki...

Ailecek severek izliyoruz gezi notlarını özlemcim. Biz de Ayvalığa yazlığa gittik 1 haftalık iznimde, bi ara anlatırım maceralarımı:) Bu arada senin maceralar da Şeker kız Candy'den Clementine'e doğru bi gidişat içinde gibi, aman dikkatli ol...

Adsız dedi ki...

Ali C. ve Yonca blog yorumlarinda kavga etmeye basladi. Yeyy!! Cok eglenecegiz.

Ben de cok uzuluyordum kanli kavgalari kaciriyorum burda diye:)