06 Kasım, 2006

guney amerika'ya bayram turu-1: rio de janeiro

Sayili gun cabuk bitermis ya, ruzgar gibi gecti gunler. Geride yuzlerce fotograf, guzel dostluklar ve pek cok ani kaldi.

Rio havaalani, sabahin ilk saatleri, guzel bir eslesme sonucu yeni indigim havaalaninda Turkiye’den gelecek grubu bekliyorum heyecanla. Kapi acilir. Disariya cikan ilk kisilerden biri, beklemekte olan adamlardan birine yonelir. Daha yolda coskuyla lololo konusmaya baslamistir bile. Beklenen son, sevgiyle kucaklasma. Tabii ki bu bizden diye dusundum. Yurdumun insanini her yerde tanirim. Lololo insani bizim rehber Ayk cikti, kucaklastigi kisi de lokal rehberimizmis.
Ve tabii ki benim kucaklasma anlarim gerceklesirken, gizli kalmis yetenek, her seyahatin degismeyen belgesel yonetmeni Abla Pansiyon onceden ayarladigi kamerasini coktan ilgililere terketmis ve o ani olumsuzlestirmistir.

Hizli daldik Rio de Janeiro’yu tanima operasyonuna. Otele ulasana kadar yapilan yarim gunluk hizli sehir turu tamamlandiginda, Rio, coktan bizim Rio olmustu bile. Turistlerin 3 gunde gezip bitirdigi sehrin kurtarilmis bolgesi modern, temiz ve bakimli. Biz de 3 gunluk Rio seyahatimizde gorulmesi gereken her yeri gorduk: Şehri kutsayan İsa Heykeli’nin bulunduğu Corcovado tepesi, teleferikle çıkılan Pão de Açucar tepesi, Sugar Loaf Tepesi, Rio-Niterói Köprüsü vb.

Rio’nun baska neleri meshur?

Tabii ki en cok karnavali. Her sene Subat sonu veya Mart basina denk gelen Rio Samba Karnavalı ilk kez 1923 yılında yapılmış. Uc gün süren Rio Karnavali’nda iki lig bulunuyor. Ligin takımlarını Rio'daki dans okulları oluşturuyor. Dans okullarının 3 bin ila 5 bin arasında dansçısı mevcut. Dansçılar yıl boyunca tüm maharetlerini sergileyerek Sambodromo Caddesi'ndeki resmi geçitte yer almanın savaşını veriyorlar. Karnaval geçidine katılan bir okul 1,4 kilometrelik yolu yaklaşık 2 saatte sürekli dans ederek geçiyor. Her okulun kullanabildiği iki renk var. Yani giysiler ve dekorlar seçilen bu iki renkle bezeniyor. Karnaval sonunda yılın şampiyon dans okulu seçiliyor.

Biz karnaval coskusunu yasayamadik ama en azindan karnavalin coskusuna ve sambaya iliskin ipuclarini Plataforma’da seyrettigimiz bir show ile yakalayabildik.

Brezilya denince akla gelen ilk sey belki de futbol. Dunya kupasini 5 kez kazanan Brezilya, Pele gibi cok buyuk futbolcular yaratmis. Brezilya’da 2 ayri futbol ligi var. Biri ulusal lig, digeri de eyalet ligi. Bu nedenle tum yil boyunca Brezilya’da futbol izlemek mumkun. 200 bin kisilik kapasitesi ile dunyanin en buyuk stadyumu olan Maracana Stadyumu da Rio’da bulunuyor.


Rio'da bir söz var: "Brezilya futbolun evi ise, Maracana Stadyumu da onun tapınağıdır." Futbol severler olarak gruptan ayrildik ve bu muhtesem statta biz de mac seyretmeye gittik. Rio takimi Botafogo, S. Caetona’ya karsi. Coskulu tezahurata biz de katildik: “Vamos la Botafogo… Vamos la Botafogo…”

Arada deli deli bagiran, el kol hareketleri yapan, goz yasi doken taraftarlar gorsek de vallahi bizim taraftarlar daha fanatik. Maci bizim takim ikinarak da olsa 2-1 kazandi da kafayi gozu yardirmadan otele donebildik.

Brezilya’nin yaklasik 8000 km uzunlugundaki sahil seridi icinde Rio plajlari oldukca onemli. Flamengo Plajından Recreio de Bandeirantes Plajına kadar ardarda sıralanan 14 kumsalin en onemlileri Copacabana ve Ipanema Plajları. Copacabana Bulvari uzerindeki Pestana Rio Atlantica Hotel’de kaldigimiz icin sansliyiz. Dalgalari gorerek, neredeyse deniz kokusunu soluyarak uyaniyoruz gune.

Bisikletle sahil boyu gezenler, kumlardan sanatsal harikalar yaratanlar, plajda ayak voleybolu oynayanlar, denizde sorf yapanlar, cincik boncuk satanlar… Henuz yaz mevsimi baslamasa da plajlar yine de hareketli.

Venezuela’da tanistigim Polonyali cift ile karsilasiyorum sahilde yururken. Aha aha. Atiyorum havami ablamlara. Ben bi dunya vatandasi oldum:)

Ve gece hayati… Rio’da yapmadigimiz bir sey varsa, o da alemlere akmaktir. Rehberimiz kadinlarin alinmadigi, Rio’nun meshur saunalarindan bahsetti once. Bir an Burcin’in gozleri isildar gibi olsa da, “Hot” dedik, oturttuk asagi. Gerci her gece 10 dedin mi yatan, mutlulugu uykuda bulan bi adamin biz olmasak da saunaya filan gidecegi yok. En guzeli. Edepli cocuk:)

Otelin bir kac yuz metre otesinde bulunan Help Club tum Guney Amerika’nin en buyuk kulubu imis. Gecenin erken saatleri kapisinda soyle bir turladik. Bolgenin ‘profesyonel’leri onlarca mini etekli cirkin kadin kapida dizilmis. Aynen geri donduk. Kadinlar icin Rio’da bir sey yok dedi Ayk. Sen oyle san Ayk efendi. Su dunyada her kadinin olmeden gormesi gereken bir sey varsa o da Brezilya’nin Capoeira danscilaridir (Ozellikle Plataforma´dakiler)! :)

Rio de Janeiro: Dunyanin en guzel sehri (mi?)

Topografik ozellikleri nedeniyle Rio gercekten cok guzel. Suyla bulusan yesil tepeler essiz manzaralar sunuyor. Guzellik yarismalarinin 90-60-90 guzelleri gibi ama, basta bu guzellige hayran olmamak mumkun degil. Ama sadece guzel olan her seye insanin ilgisinin kisa surede kaybolmasi gibi, bu guzellige de alisiyorsun ve bir sure sonra dahasini ariyorsun. Derinlik, siirsellik, tarih. Ne bileyim iste, ruh belki de. O ruhu ben bulamadim bu sehirde. Rio’yu da gordukten sonra emin oldugum sey, Istanbul kesinlikle dunyanin en guzeli. Ahh bir de agzina sicmasaydik carpik yapilasma ile.

Bir daha gelir miyim Rio de Janeiro’ya? Belki. Bir karnaval vakti.

8 yorum:

New York Muhtari dedi ki...

Ozlem dogru dersin, Rio cok guzelmis, ama Favela'lari gorunce bakalim ayni guzellikleri gorecekmisin. Sehrin en zengin yerlerinin bitisigindeki bu yerler tam bir tezatlik ornegi imis.

New York Muhtari dedi ki...

Bu arada resimler harikaaaa.

Adsız dedi ki...

Her seyi bilen kadina bir soru:
Rio'da Istanbul gibi 7 tepeli bir sehir anlasilan. Ama resimlerde gorebildigimiz kadariyla onemli bir fark, tepelerin isgal edilmemis ve yesil kalmis olmasi.

Soru: Yapilasmaya izin mi verilmiyor, yoksa tepeler kayalik vs de yapilasmaya uygun degil mi?

Yesim Arpat dedi ki...

Favelalar tepelerde yahu. Senin gördüğün yerler Sugar Loaf felan. Kayalık tepe. Access'i felan yok şehre.

Hep derim, Rio doğal güzellik olaraktan dünyanın en güzel şehri. Gördüklerimin içinde en azından..

New York Muhtari dedi ki...

hafiye ben daha gormedim valla, gorenlerin yalancisiyim. Cevap hakkimi Ocak ayina saklayabilirmiyim, eger olmez sag kalirsam Brezilyali arkadasimla gidip gorecegim 15 tatilde. :-))

OzlemPansiyon dedi ki...

kubiye yanit: sehrin kurtarilmis bolgesi diye yazdigim ve sizin de resimlerini gordugunuz bolgeler disindaki alanlar da tepelik askinda rio´da. oralara binlerce bina/gecekondu dikilebildigine gore, arazide bir sorun olmasa gerek.

brezilya akilli davranmis ve altin yumurtlayan tavuga tecavuz etmemis, ya da en azindan sehrin guzel bolumunu korumayi bilmis. bizde olmayan sey bu iste.

Adsız dedi ki...

slm özlem rio sahillerindeki fotoğrafın nefis dalgalar ve sen müthiş bir uyum!....

Adsız dedi ki...

Allah Allahh,
O resimleri burda sergileyip görmemişler gibi hava atmanın büyük dangalaklık olduğunu sana hiç anlatmadı mı sevimli büyüklerin??