07 Kasım, 2006

güney amerika'ya bayram turu-4: santiago de chile

Peru’dan Macellan Bogazi’na kadar uzanan 4300 km ve dunyanin en uzun ulkesi Sili. Bir yani Pasifik Okyanusu, diger yani Ant Daglari. Peru, Bolivya ve Arjantin’in sinir komsusu. Ulkenin kuzey yarisi benim de 30 saatte otobusle bir kismini gectigim dunyanin en kuru ve en yuksek colu, Atacama. Guneyi buzul bolgesi. 15 milyonluk nufusu ile Guney Amerika’nin en istikrarli ekonomisi ve sanirim en pahali ulkesi.
Bir yandan Pablo Neruda’yi, diger yandan diktotor Pinochet’i cikarmis Sili. Su an bir kadin baskanlari var: Michelle Bachelet.



Gezinin son duragi Sili’nin baskenti Santiago’dayiz. Gunlerdir kosturmaktan bitap dustuk aslinda. Yaptigimiz ilk sey uzun bir uyku cekmek. Tanrim yatak ne kadar da yumusak (Santiago sonrasindaki cileli yolculuklarimda en cok ozledigim sey Crowne Plaza’nin o yumusacik yastiklari, yorganlari. “Tanri insani gordugunden geri koymasin” diye bosuna dememisler.

Havaalanindan sehre giris yaptigimiz bolge gercekten koy gibiydi. Arjantinliler Silililere koylu derken hakli mi acaba diye aklimda gecmedi degil. Sonra sehrin merkezinde bambaska bir Santiago bulduk. Herhangi bir batili sehir gibi, medeni.

Aylardan sonra Starbucks’in café lattesine, TGI Fridays’in yemeklerine ve bir de Ataturk parkina kavustugum yerdir Santiago. Afiyetle!


Santiago’dan hafizama en cok kazinan, beni seyahat boyunca sevgiyle bagrina basan bayram ekibinden ayrilmanin huznu aslinda. Son gece uyumadan ugrasip bana ucuz ucak bileti arayan Ayk, cantami yiyecekle dolduran Gulsen abla, benim icin dua edecegini soyleyen, bana sans dileyen, yolun acik olsun diyen tum ekip. Yurdumun guzel, sevgi dolu, insanlari… Ne kadar da ozel kisilere denk geldim yine. Soyluyorum hep; karsilastigim insanlardan yana cok sansliyim ben. Donuste ilk yapacagim seylerden biri Turkiye’nin degerli ressamlarindan ve bizim de gezi ekibimizden olan Gulcin Anil’in sergisine gitmek olacak. Sanatindaki basarisi disinda, hayat hikayesiyle de cok ozel bir insan. Yepyeni bakis acilari kazandirdi bana.

Ara ara soruyor insanlar, donecek misin diye? Tabii ki donecegim, yok daha neler? Insanin bir yere ait olmasi, birilerince ozlenmesi, onemsenmesi ne kadar guzel. Her seyden daha degerli. Belki de tum bu seyahatin en guzel yani, donmek kismi olacak. Heyecanlaniyorum dusundukce. Pansiyon’un haberleri ulasiyor hem. "Pansiyon dergah oldu. Giren aski buluyor. Kapisina, bacasina yakinda caput baglanacak" diye.

Dinleyecek cok hikaye var, coookk:) Donsem mi ki acaba hemen?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

santiogo bile atatürk ün kıymetini bilmiş adına park yapmışlar ne güzel...burada her daim bi şekilde aşağılamaya azimli insanlar varken!ama onlara pabuç bırakacak değiliz tabiki!şili li ozan pablo neruda yı ve bir de nazım ı başucu kitabı yapmış biri olarak diktatörlere de bu şairleri bizlere kazandırdıkları için dolaylı olarak teşekkür mü etmeliyiz aslında diye düşünüyorum ama keşke bu tiranlar hiç olmasaydı!...

OzlemPansiyon dedi ki...

kader abla ya, bi de mesaj atsan da e-mail adresini ogrensem!

arkadaslar,
yarin sabah itibariyle peru´ya geciyorum. la paz´da ne yaptin derseniz her buldugum cafe´de yazi yazdim, sonra da saatlerce internette resim yuklemeye calistim. budur. pek de gorulecek bisey yok zaten.

kendinize iyi bakin, bir sure sesim cikmazsa meraklanmayin.

Adsız dedi ki...

benim adım hıdır elimden gelen budur sana nasıl msj atacağımı bilmiyorum gülme doğru e-mail adresimi olcay dan öğrenebilirsin kızım sen beni ne sandın ben internet özürlü garip bir ev kadınıyım sayende seninle kültürümü geliştiriyorum bedenine ve ruhuna sağlık....ama yine de deneyeceğim!

Adsız dedi ki...

özlem güney amerikayı karış karış daha doğrusu fellik fellik gezerken yazacak vakti nasıl buluyosun?ben seni oturduğum yerden zor takip ediyorum.helal olsun sana zeyna gibisin!...öptüm çok.

Yesim Arpat dedi ki...

Dönsem mi acabalar felan, ne bu tripler? Nazını niyazını unutuyorsun, bebeğim. Geliyosun zaten.
Yonca'yı evlendiricez. Bu sene sonuna kadar evlenmezse onunla evlenmeyeceğini deklare etmiş bir koca adayı var ortada. Durum vahim. Gelmezsen evde kalıcak yani.

Adsız dedi ki...

özlem cim seni çok sevdim izmir de bir abllan var unutma!...