15 Şubat, 2011

meksikali ressam frida kahlo'dan, "my birth"

Bundan sonra, unleri coktan ulkelerinin sinirini asmis ressamlarin sevdigim eserlerini, ara ara sizlerle paylasmaya calisacagim.

Meksikali ressam Frida Kahlo'yu (ozellikle 2002 yapimi Salma Hayek'in oynadigi Frida isimli film sayesinde) az cok hepimiz biliriz. Son yuzyilin en onemli ressamlarindan biri olarak kabul edilen Frida, en az resimleri kadar hayatiyla da ilgi uyandirmis ve politik durusuyla da varlik gostermistir.

Frida'nin en sevdigim eseri "My Birth" (Dogumum) ismini verdigi asagidaki resim.

Gecirdigi bir kaza yuzunden 2 yil yuruyemeyen (ve 47 yil suren omru boyunca toplam 32 kez ameliyat olmak zorunda kalan) Frida, resim yapmaya o donem baslar.

Frida'nin tanimiyla Frida "kendisini doguran bir kisi"dir.

Gercekten de resimle yeniden dogmus; icine dogdugu ve mahkumu gibi gorunen hayati degil, kesfettigi ve buyuttugu yetenegi ve yarattigi kimligi ile sectigi bir hayati yasamistir.

"Dogumum" isimli tabloyu bir muzede gormek mumkun mu diye arastirdigimda ilginc bir bilgiye ulastim. Resim su anda, buyuk bir Frida hayrani olan Madonna'nin kisisel kolleksiyonunun bir parcasiymis. Madonna bu eseri sevmeyen insanlarla arkadas olamayacagini soylemis bir roportajinda, hatta resmi insanlari test etmek icin kullaniyormus.

Bugunlerde Pera Muzesi, Frida Kahlo ve yillarca firtinali bir ask yasadigi Meksika'nin Michelangelo'su olarak unlenmis esi Diego Rivera'nin 40 yapitindan olusan bir sergiye ev sahipligi yapiyor! Sergi 20 Mart'a kadar gezilebilecek. Aklinizda olsun!

1 yorum:

Eda dedi ki...

Ben de bu sergiyle ilgili bi post yazdım geçenlerde, oldukça güzel. (: